60 de Metode prin care o familie poate reduce cheltuielile. Cum salvezi și Economisești bani!

0
1829
Cum salvezi și economisești bani

Reține! Economisirea se face inteligent. Nu prin dezumanizare și prostie, Nu prin distrugerea familiei, a relațiilor cu prietenii, nu prin izolare!

Considerând că ai înțeles mesajul de mai sus cred că putem începe. 😀

Pasul 1 – Începutul Economisiri

Înainte de a începe orice economisire trebuie să răspunzi în scris la două întrebări cheie:
Ce venituri lunare ai?
Ce cheltuieli ai în fiecare lună?
Scrie toate veniturile familiei și toate cheltuielile, până la cele mai mici detalii. Dacă în cazul veniturilor lucrurile sunt mai simple, în cazul cheltuielilor stabilirea lor poate fi un pic complicată. Dacă nu poți scrie clar, în acest moment, cum cheltuiești banii într-o lună de zile, poți începe gradual, notând în timp real tot ceea ce cheltuiești în luna curentă și în luna/lunile următoare.

În această listă trebuie să notezi tot: cheltuieli pentru uz casnic, abonamente de transport, facturi, rate (dacă este cazul), cheltuieli cu întreținerea ș.a.m.d. Trebuie să notezi detaliat pentru a vedea clar ce ai de făcut în viitor, unde poți reduce, ce abonamente poți modifica și ce poți elimina din cheltuielile curente.

Pasul 2 – Crează-ți un buget

În conformitate cu datele pe care le-ai notat la pasul 1 trebuie să îți creezi un buget lunar, unul trimestrial, anual și dacă este posibil chiar unul pe mai mulți ani.

Ca să îți fie mai ușor poți încadra cheltuielile în categorii specifice precum: alimente, utilități, transport, sănătate, produse pentru igiena personală, îngrijirea copiilor, educație, produse pentru mentenanța casei, abonamente de toate tipurile, impozite, divertisment, vacanțe și lista poate continua cu alte categorii în care poți încadra ceea ce cheltuiești.

Plătește datoriile cât poți de repede!
Noul buget trebuie neapărat să conțină un plan pentru plătirea datoriilor, astfel încât să ajungi cât mai repede pe +. Dacă nu ai datorii cu atât mai bine pentru că poți trece direct la pasul 3 (vezi mai jos).

Un alt punct esențial este să nu mai faceți pe viitor nici o datorie. Este mult mai bine să economisești, să strângi suma X de care ai nevoie decât să te împrumuți și să ajungi la mila sorții, la rate fluctuante care să îți destabilizeze bugetul și să creezi o stare proastă în familie, stres și alte probleme pe care cu siguranță le poți vedea la multe dintre familiile din jurul tău.

Sub nici o formă nu îți crea datorii pentru produse de consum care nu aduc + valoare!

Pasul 3 – Crează-ți un fond de rezervă!

De acum înainte trebuie să înveți să ECONOMISEȘTI și să transformi acest proces într-un obicei.

Dacă nu ești învățat să economisești ți se va părea dificil la început și poți fi rapid descurajat. Dar pentru că ești suficient de curios încât să citești acest articol, 😀 îți voi oferi o sugestie pe care nu o vei putea neglija. Salvează pentru început 1% din toate veniturile nete pe care le ai. 😀 Acesta este începutul oricărei economisiri. De ce doar 1%? Pentru că procentul este foarte mic și în acest fel îți vei dezvolta obiceiul ca la fiecare sumă care îți intră în bugetul familiei să salvezi un procent fix de X%. După ce ai practicat acest procent de 1% timp de 1-2 luni crești procentul la 2%. După la 3%, 4%, 5% … 10% etc.

Ai prins ideea? Încă o dată, dacă te duci din prima la o economisire de 20%-40% impactul va fi destul de mare și mai mult ca sigur te vor apuca gândurile de a renunța. Dar când trebuie să salvezi din 100 lei, 1 singur leuț 😀 atunci vei privi relaxat și vei avea timpul necesar pentru că salvarea acelor mici procente să se transforme în obicei, iar când vei ajunge la 20, 40, 50% sau mai mult vei avea antrenamentul necesar să susții acest tip de economisire.

Menționez că este Important să ai Constanta, nu fluctuații de genul 1% => 30% => -10% economisire. Tocmai de acea îți recomand să începi gradual și să te ții de procentul stabilit.

Pasul 4 – Creează-ți Bugetul de Investiții

Ce faci cu banii pe care îi salvezi?

Părerea mea sinceră este că trebuie să investești în produse, afaceri și tot ceea ce produce bani și îi bagă în bugetul familiei.

Nu intra în banii economisiți sub nici o formă până nu îi investești în ceva semnificativ, precum o afacere, în educația familiei iar lista exemplelor poate continua. Depinde de prioritățile fiecărei familii. Oricum ar fi, această rezervă trebuie investită în ceva important, productiv, care să aducă + valoare familiei tale din punct de vedere material (poate fi și pe termen lung), intelectual sau spiritual.

Reține! Nu cheltui pentru consum, investește pentru a aduce prosperitate familiei tale! Când veniturile for fi semnificative vei putea cu ușurință să folosești o parte din venituri pentru consum.

Pasul 5 – Donează

Nu uita să fii om!

”Dar din dar se face rai”

 • Pasul 6 – Folosește idei de economisire •

În continuare îți voi oferi o listă de idei prin care poți reduce în mod practic cheltuielile.

Voi împărți ideile de economisire în următoarele categorii:

 • I. Utilități;
 • II. Achiziții;
 • III. Divertisment;
 • IV. Sănătate;
 • V. Diverse;
 • VI. Mentenanță.

I. Idei de economisire/reducere a cheltuielilor cu utilitățile

A) Poți reduce consumul nejustificat de energie electrică

În primul rând creează o evidență a consumului fiecărui aparat electric pe care îl ai în casă. Poți verifica pe spatele produsului sau poți căuta pe internet detaliile tehnice. Apoi te gândești ce poți eficientiza și unde poți reduce consumul de energie.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei oferă un document cu sugestii pentru reducerea consumului. Documentul este foarte util și de aceea te invit să îl consulți => Măsuri de eficiență energetică în sectorul rezidențial.

Iată câteva sugestii:

1. Elimină consumul de energie electrică a electrocasnicelor în stand-by.
Un aparat electric care este conectat la priză consumă curent chiar dacă este în stand-by. Pentru a afla mai multe informații despre acest subiect îl puteți accesa acest document pdf și acest articol (+ pdf-ul de mai sus).

2. Reduce consumul de electricitate al aparatelor electrocasnice pe care le folosești frecvent. Citește mai multe informații în acest articol.

3. Înlocuiește becurile clasice cu becuri LED.
Recomand becurile LED pentru că nu sunt toxice precum alte variante, nu conțin mercur. Aveți mare, mare grijă cu becurile fluorescente!
* Când achiziționezi un bec LED, îți recomand să cauți becuri cu cât mai mulți lumeni (unitate de măsură a fluxului luminos). Cu cât numărul de lumeni este mai mare cu atât lumina pe care o vei avea este mai intensă. În ceea ce privește culoarea puteți citi acest articol interesant – https://www.magazin-leduri.ro/ghid-util-ce-lumina-trebuie-să-folosesc/

4. Eficientizarea produselor electrocasnice prin modernizarea lor.
Dacă puteți cumpărarea noilor aparate trebuie să aibă un minim de A+ (perfect ar fi A+++/A++++. Dacă dorești să înțelegi mai mult despre etichetare citește pe Wikipedia – “Etichetarea energetică în Uniunea Europeană” și “European Union energy label“.

Mai este un site util – http://www.topten.info.ro/ – care ierarhizează produselor electrice și electronice disponibile pe piața românească, din punct de vedere al eficienţei energetice.

5. Deconectează-te de la internet atunci când nu îl folosești. Închide routerul Wi-Fi seara, înainte de culcare.

6. Înlocuiește televizoarele și monitoarele foarte vechi (majoritatea sunt pe bază de mercur și sunt dăunătoare sănătății) cu cele pe tehnologie LED.

7. Deconectează toate aparatele electrice atunci când ești plecat de acasă sau când pleci în vacanță.

B) Reducerea costurilor cu energia termică

Puteți apela la mai multe variante.

8. Izolarea termică ecologică a casei / apartamentului / garsonierei. Mare atenție la materialele folosite pentru izolarea termică pentru că multe dintre ele sunt toxice. Folosește materiale naturale care lasă casa “să respire”.
Un articol util – https://blog.mathaus.ro/ghid-complet-pentru-izolatia-exterioara-a-locuintei-tale/

9. Utilizarea energiei regenerabile (panouri solare);
Un document foarte bun – http://biomasa.md/wp-content/uploads/2016/09/Surse-de-energie-regenerabile_ROM_2015_Web-micsorat.pdf
10. Panouri radiante;

11. Instalarea de termostate;
Articol util – http://www.business24.ro/casa/stiri-casa/cum-trebuie-sa-alegi-termostatul-de-ambient-programabil-pentru-centrala-1578058
12. Folosirea apei geotermale (https://familist.ro/energia-geotermala);
13.  Sobe de teracotă, făcute de meseriași pricepuți, cu un randament ridicat.

Alte link-uri utile:
http://centi.ro/info/workshop2012/reducerea.pdf

C) Reducerea consumului de apă pentru uz casnic

Câteva idei de reducere a consumului de apă:

14. Instalarea bateriilor sanitare cu senzori care sunt cele mai economice;
15. Înlocuiți clasică băiță cu o cadă plină cu apă, cu rapidul și economicul duș, reducând astfel cu până la ~50% consumul apei;
16. Înlocuirea robinetelor stricate pentru a nu permite pierderi inutile de apă.
17. Achită facturile la utilități până la data scadentă pentru a evita plata penalităţilor!

18. Retenția apei pluviale (apei de ploaie) și folosirea ei în gospodărie
Este una dintre cele mai eficiente metode de economisire pentru persoanele care locuiesc la casă. Cu un sistem de colectare și depozitare veți avea apă gratuită pentru tot ce aveți nevoie: irigații, spălat haine etc.

Pentru a face calcule cât mai exacte puteți folosi date oficiale prezentate lunar de pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie, unde, puțin mai jos, găsiți la secțiunea “Produse Meteo” hartă care conține cantități de precipitații din luna precedentă.

* Un alt sfat pe care pot să vi-l dau este să aveți grijă de obicei la primele ploi din fiecare sezon sau după perioade îndelungate de secetă, pentru că de obicei sunt ploi acide și plantele, în special, pot avea de suferit. De preferat să începeți colectarea începând cu următoarele ploi.

Alte articole utile:
https://www.romstal.ro/blog/reguli-de-care-sa-tii-cont-cand-vrei-sa-scazi-consumul-de-apa-acasa/
– https://ecowater.ro/blogul/7-modalitati-de-reducere-a-consumului-de-apa-in-casa-dvs/

II. Idei de economisire / reducere a cheltuielilor cu achizițiile.

A) Achiziționarea produselor de calitate la prețul cel mai bun raportat la – Preț/Eficientă/Calitate/

Recomandarea mea este ca de fiecare dacă când achiziționați un produs să calculați randamentul produsului pe o perioadă îndelungată de timp. De asemenea, încercați să folosiți cupoane de reduceri (oferte reale, nu cele în care se măresc prețurile artificial ca “reducerea” să fie mare).

Trebuie să cumpărați produse de calitate care chiar dacă par la prima vedere, că au costuri mai ridicate, pe termen lung cheltuielile se reduc iar investiția se amortizează datorită eficienței (de exemplu eficiența energetică – A+++ vs B) și rezistenței mai mare în timp. Bineînțeles că nu trebuie să neglijați siguranța și garanțiile specifice fiecărui produs.

19. Carduri de fidelitate!
Folosește cardurile de fidelitate pentru a avea prețuri reduse la produsele pe care le achiziționezi în mod regulat. De obicei ești întrebat dacă dorești un astfel de card atunci când achiziționezi anumite produse de la farmacii, magazine și supermarketuri, atunci când faci consultații medicale în zona privată sau când apelezi la diferite agenții turistice. Folosește cardurile de fidelitate doar dacă ești client fidel și știi că vei fi nevoit să cumperi în continuare produse de la aceleași firme.

B) Cumpără produse resigilate

Multe dintre site-urile mari au această variantă de achiziție care are și avantajul de a oferi garanție.

C) Poți face economii consistente la încălțăminte și îmbrăcăminte

20. Achiziționează-ți hainele în perioadele de reduceri precum :
soldările de iarnă (15 ianuarie – 15 aprilie);
soldările de vară (1 august – 15 octombrie);
Util – http://www.manager.ro/articole/ultima-ora-93/tipuri-de-reduceri-practicate-de-către-comercianți-soldările-de-iarnă-si-soldarile-de-vara-91523.html

21.  Reducerile de Black Friday.
Atenție la celebrele (țepe) reduceri care de fapt sunt prețuri mai mari decât cele care erau cu 1 lună în urmă)!

22. Cumpără haine când sunt lichidări de stoc, discount-uri și promoțiile specifice fiecărui magazin în parte. În acest sens te poți abona la newsletter-ul magazinelor online pentru a primi prin e-mail informații cu promoțiile lor.

23. O altă alternativă este achiziționarea hainelor de la branduri locale, românești.
Sunt firme românești care au magazine online și magazine fizice, în diverse orașe din țară, de unde puteți achiziționa pantofi din piele naturală 100%, haine din bumbac etc. în funcție de preferințe, la prețuri cu 50% mai mici decât cele din mall. Veți observa că multe dintre ele arată precum cele “de firmă”, atâta tot că nu au o super marcă inscripționată. Majoritatea firmelor românești produc articole vestimentare inclusiv pentru brandurile celebre. Dacă nu ai fițe de 2 lei poți să rezolvi problema vestimentației la prețuri decente, făcând serioase economii.
Și bineînțeles …
24. Nu mai cumpără haine care nu îți trebuiesc!
Dacă tu ai 20 de perechi de blugi pe care le porți din sărbătoare în sărbătoare de ce să îți mai cumperi încă 5 perechi noi, la preț de mall?!

D) Elimină viciile!

25. Elimină viciile costisitoare precum fumatul, alcoolul, pariurile sportive, celebrele păcănele, cazinourile etc. care nu numai că îți afectează sănătatea dar îți crează o gaură importantă în bugetul lunar al familiei.

Sănătatea este extrem de importantă!
Norocul trebuie să ți-l faci singur!

https://www.antena3.ro/actualitate/cat-costa-viciile-romanilor-suma-colosala-data-pe-tigari-cafea-si-alcool-369248.html

Să luam exemplul unui fumător care fumează 1 pachet/zi. Costurile sunt de ~6000 lei /an. Cu acești bani ar putea sta liniștit între ~15 zile în vacanță, într-o stațiune decentă sau ar putea să facă multe alte lucruri utile pentru familia sa.

Dacă voi credeți că astfel de produse, care vă distrug sănătatea dar și consuma resurse financiare inutile, vă pot aduce prosperitate și sănătatea mult dorită, atunci vă invit să continuați.

E) Cumpără second-hand

26. Atunci când este cazul cumpără produse la mâna a doua. Aici mă refer la mașini (https://www.autovit.ro/ Atenție la samsari!), mobilă pentru casă, mobilier pentru grădină, laptopuri și telefoane mobile (olx.ro, Okazii.ro | Mare atenție la obiectele furate!), haine second-hand (https://remixshop.com/ro) etc.

Vă recomand să achiziționați doar de la cei care vă pot prezenta facturi (cazul smartphone-urilor), cu achiziția pe numele lor, pentru a evita vizita poliției pentru recuperarea produselor sustrase (furate) voit sau accidental ;)) ). De preferat să cumpărați de la persoane apropiate, care sunt de încredere.
Nu vă recomand să cumpărați second-hand produse ce țin de igienă personală (pentru că te poți îmbolnăvi) sau acele produse la care ai nevoie de garanție.

F) Folosește comparatoare de prețuri

27. Poți compara foarte ușor prețurile online cu ajutorul unor site-uri precum:
https://www.compari.ro/;
https://www.price.ro/;
https://www.shopmania.ro/.
=> În cazul supermarketurilor puteți verifica foarte ușor cataloagele electronice cu produsele lor.

Vă mai recomand și evidența pe termen lung a produselor pe care doriți să le achiziționați în viitor, pentru a vedea trendul prețului și a nu vă trezi în perioadele de “reduceri” că plătiți mai mult decât era prețul cu o lună în urmă.

G) Poți reduce cheltuielile cu produsele de îngrijire pentru locuința

28. Prima sugestie care îmi vine în minte este achiziționarea produselor pentru îngrijire, la prețuri reduse, cât mai apropiat de prețul de producție, în sistem bulk de la depozite sau magazine specializate.

O altă alternativă viabilă este înlocuirea cu produse ecologice de curățare. Există și magazine online pe care le puteți vizita printr-o simplă căutare pe Google “produse ecologice pentru curățarea casei”.

III. Reducerea a cheltuielilor cu divertismentul

29. Bucură-te de divertismentul gratuit sau mai puțin costisitor

Cel puțin în marile orașe sunt o grămadă de evenimente culturale care îți pot aduce satisfacție.

Pentru fiecare localitate în parte vă recomand să căutați pe Google mai multe informații. De exemplu, în cazul Bucureștiului, sunt o grămadă de site-uri care se ocupă cu acest subiect:

30. Crează-ți un plan eficient de vacanță!

O primă soluție este alegerea din timp a vacanței dorite. Este pe cât de simplu pe atât de eficient pentru că poți beneficia de reduceri substanțiale la cazare și transport. În special special la capitolul transport sunt reduceri mari atunci când achiziționezi bilete anticipat.

Un articol bun în cazul în care călătorești pe cont propriu – https://cristisiadriana.ro/cum-sa-reduci-cheltuielile-in-vacanta-calatorind-fara-agentie/

De asemenea, trebuie să ții cont și de perioadele de vârf:
– luna iulie pentru litoral;
– pentru zona montană în perioada sărbătorilor de Crăciun, revelion sau sărbătorile pascale.
Le poți evita pentru a putea prinde reduceri substanțiale la cazare. În cazul în care nu țineți neapărat să mergeți exact în acestă perioada în vacanță, rezervați-vă din timp cazarea.

Dacă ești client fidel al unei agenții de turism te poți folosi de cardul de fidelitate. Majoritatea agențiilor au astfel de carduri pentru clienții lor. În acest fel poți beneficia de reduceri decente.

Elimină gradual serviciile de care nu ai nevoie!
Elimină abonamentelor inutile!

După ce ai creat lista cheltuielilor analizează fiecare serviciu în parte și decide de ce anume se poate dispensa familia ta.

31. Poți să începi prin eliminarea totală a mai multor servicii sau gradual, pas cu pas, fiecare serviciu inutil, pentru a nu simți un impact major.
Eficientizează-le pe cele la care nu poți renunța!

32. De exemplu, majoritatea furnizorilor de cablu sau de televiziune prin satelit au în gama lor de produse, mai multe tipuri de abonamente. De ce să achiziționezi pachetul complet dacă te uiți la 5 posturi TV în 95-99% din timp? Nu are rost să plătești extra pentru un abonament inutil, mai ales că o parte dintre posturile TV actuale transmit live și pe online sau oferă arhive video cu înregistrările emisiunilor.

33. Un alt exemplu este abonamentul la telefonul mobil. Cu 1-2 luni înainte de expirarea oricărui contract vei fi sunat pentru propunerea de reînnoire și atunci negociezi cu operatorul respectiv, exact abonamentul de care ai nevoie, la cel mai bun preț posibil.
Reține! Scopul acelui operator/negociator este să rămâi clientul companiei, deci este dispus să îți ofere un nou contract avantajos (pe o perioadă de 24 de luni, bineînțeles :)) ).

34. Sau poți migra de la abonament la cartelă cu același număr de telefon. Sunt oferte extrem de avantajoase care cuprind atât minute și sms-uri nelimitate dar și foarte mulți GB, trafic pe internet.

Eu folosesc o cartelă pe care o încarc cu ~2$/10 lei la 3 luni, cu valabilitatea consumării minutelor de 3 luni. În această perioadă nu consum nici măcar 20% din minutele naționale disponibile. Pur și simplu vorbesc foarte rar, câteva minute, de câteva ori pe lună. De ce să cheltuiesc lunar 5-10€ (15-30€) în loc de 2€ dacă eu folosesc extrem de rar telefonul.

35. Achită factura la timp pentru a evita plata penalităților!
http://www.ziare.com/internet-si-tehnologie/telefoane-mobile/iata-cum-poti-sa-economisesti-bani-la-factura-de-telefon-1479048

Citește o carte! La un preț redus … 😉

Am explicat de ce este important să citești în acest articol

De ce este important sa citești cărți? Află Motivele, Avantajele și Satisfacțiile aduse de citirea unei cărți

În ceea ce privește achizițiile poți reduce cheltuielile extraordinar de mult.

36. Cumpără de la anticariate.
Poți găsi cărți foarte bune la anticariat, de multe ori sunt aproape noi. Trebuie doar să ai răbdare și să știi unde să cauți. Cu siguranță vei găsi nestemate. 🙂
În București poți căuta locațiile anticariatelor direct pe Google Maps. O parte din aceste anticariate au magazine online proprii sau pe okazii.ro.

37. Participă la târgurile de cărți unde sunt o grămadă de promoții și poți achiziționa cărți la prețuri promoționale. De exemplu, Târgul Internaţional GAUDEAMUS și caravana sa care trece prin mai multe orașe – http://www.gaudeamus.ro/ro/caravana/

38. Urmărește reducerile oferite de librăriile online.
Multe dintre ele au secțiuni separate pentru cărțile reduse și au și sisteme de notificare atunci când cărțile pe care dorești să le achiziționezi intră la prețuri promoționale. Căutați pentru fiecare magazin în parte sau pe Google folosind termeni de căutare precum “promoții cărți”.

39. Achiziționează cărțile de pe site-urile de anunțuri
Cel mai bun este Okazii.ro care colaborează cu foarte multe persoane fizice și anticariate care și-au creat magazine pe site-ul lor.

40. Folosește bibliotecile publice.
Sunt foarte utile dacă înveți să le folosești. Majoritatea bibliotecilor au cărți de mare valoare iar costurile abonamentelor sunt foarte mici.

41. Citește cărți în limba engleză. 😀
Sunt site-uri serioase precum https://openlibrary.org/ (“Librărie deschisă”) unde puteți împrumuta cărți în limba engleză, în format electronic, pe care le puteți citi gratuit. Puteți împrumuta până la 5 cărți, cu disponibilitate pentru citire de 15 zile de la data la care ați împrumutat cartea. După ce ai citit-o, o returnezi și poți împrumuta altă carte. Sunt circa 3 milioane de cărți disponibile. Trebuie doar să știi să citești și înțelegi în engleză (pentru că majoritatea cărților sunt în engleză). 😀
Singura problemă este că cititul pe pc/laptop/smartphone este obositor. De aceea, eu prefer să citesc cărți clasice (fizice).

IV. Economisire în domeniul “Sănătate”

Reducerea costurilor cu apă potabilă.

42. Idea principală este că puteți înlocui apa cumpărată de la supermarket cu cea de acasă de la robinet sau din fântâna proprie. iar prin folosirea filtrelor veți avea o apă potabilă.

În acest sens vă recomand să achiziționați aparate de filtrat. Puteți achiziționa de la sistemele de filtrare sofisticate până la simplele căni filtrante. Sunt câteva articole utile care abordează acest subiect:

Atenție! Tot timpul trebuie să faci analizele de laborator, mai ales dacă știi că locuiești într-o zonă în care pânza freatică este poluată.

Reducerea cheltuielilor pentru alimente de proastă calitate

Nu are rost să cumperi o hrană de proastă calitate care nu numai că îți va cauza probleme de sănătate dar este o hrană care nu îți asigură suportul nutrițional adecvat.

Câteva idei simple de pus în practică ar fi:
43. Gătește acasă (de preferat ar fi să gătești mâncare naturală, sănătoasă);

44. Crearea unei liste cu toate alimentele achiziționate și eliminarea celor care știi clar că sunt nocive pentru sănătatea ta. De ce să dai bani pentru alimente care te îmbolnăvesc?
45. Înlocuirea dulciurilor din comerț cu cele făcute acasă, mult mai sănătoase.

46. Prepararea pâinii acasă.
De ce să nu îți faci acasă pâine delicioasă la cuptor, la mașina de făcut pâine sau tradițională pâine la test?

Reduci cheltuielile la cel puțin 50%. Îți poți cumpăra singur făină integrală, știi ce conține pâinea pe care o faci și cel mai plăcut este gustul extraordinar. O nebunie de gust! :X

47. Înființarea unei grădini în care să îți cultivi legumele necesare consumului propriu. Dacă nu stai la casă, poate ai părinți sau bunici care stau și poți înființa acolo o grădină ecologică. Nu folosi chimicale, indiferent de ce citești pe grupurile de Facebook sau internet de la “specialiștii”!

Idei și Sfaturi de care să ții cont când Înființezi o Grădină Ecologică de legume

48. Înființarea unei mini livezi cu pomi fructiferi din toate soiurile. Trebuie să ții cont de zona geografică în care locuiești și de conținutul solului.

* În ceea ce privește irigația puteți folosi sistemul de colectare a apei de ploaie.

Evită produsele fast food care sunt nocive pentru sănătate!
În alimentație calitatea contează, nu cantitatea!

V. Diverse reduceri și economisiri

49. Plata anticipată a taxelor și impozitelor

Acest proces îți poate oferi o reducere de până la 10% dacă plătești până la 15 decembrie 2018.

În fiecare an sunt astfel de reduceri pentru plățile anticipate.

Transport

50. Dacă locuiți într-un oraș extrem de aglomerat că Bucureștiul sunt de luat în calcul următoarele variante:
– metrou;
– troleibuz;
– autobuz;
trotineta clasică (pe bază de picior putere 😀 );
trotinetă electrică
bicicleta (doar în zonele unde sunt spații special amenajate pentru că în rest vă riscați viața) etc.

Dacă mașina nu este indispensabilă datorită locului de muncă, nu are rost să vă consumați timpul așteptând ore interminabile la semafoare când puteți apela la mijloacele de transport în comun sau mijloace alternative.

51. În schimb dacă sunteți nevoiți să conduceți în fiecare zi, fie schimbați orele când circulați (orele în care mergeți și vă întoarceți de la muncă) pentru a evita orele de vârf în care trebuie să stați la cozi interminabile, fie folosiți aplicații rutiere gratuite pentru a găsi rute alternative care să vă salveze timp, nervi și consum de combustibil.
Exemplu de aplicație => https://www.waze.com/ro/.

52. O alta idee ar fi să treceți pe GPL sau cel mai bine la mașini electrice sau hibrid, care se pare că încet, încet devin și la noi populare, datorită prețurilor în scădere.

53. Dacă trăiești în provincie și faci naveta, abonamentul lunar la tren poate fi o soluție sau naveta cu mașina dar împărțind costurile împreună cu alți călători care pot fi: colegi de muncă sau prieteni.

54. Fii propriul tău meșter!

În prezent sunt extraordinar de multe tutoriale care te învață cum să construiești singur cam tot ce ai nevoie într-o casă. Dacă știi puțină engleză sau spaniolă ai un conținut vast de informații online. Dacă vrei să înveți o limbă străină, am scris separat acest articol – “Metode prin care poți învăța rapid o limbă străină
Un exemplu de tutorial este următorul videoclip:

Atenție!
Nu trebuie să duci totul la extrem, să te apuci să faci instalația electrică a casei când tu ești total pe lângă, să ajungi să porți în cap părul lui Albert Einstein, ca să faci economia vieții de dincolo. 😀
Mă refer strict la ceea ce se poate face cu minim de îndemânare și inteligență.

55. Vinde produsele de care nu mai ai nevoie.

Site-uri precum olx.ro, okazii.ro, remixshop.com/ro/sell, Lajumate.ro și altele de acest gen sunt deja cunoscute.
Am câteva sfaturi:
1. Tot timpul pune la vânzare produse funcționale;
2. Nu dă țepe!
3. Scrie detaliat descrierile produselor;
4. Crează-ți un profil impecabil pentru că încrederea este totul în tranzacții;
5. Vinde produse pentru care poți prezenta documentele de achiziționare.

Ce semeni, aceea culegi!

56. Schimbă domiciliul într-o zonă mai puțin costisitoare

Dacă ai această posibilitate și nu ești legat de un loc anume, te poți muta într-o altă zonă, în care prețurile utilităților sunt mai scăzute, drumul până la locul de muncă este mai scurt, ai parte de liniște, ai o siguranță mai mare pentru copii etc.

Singura problemă poate fi la nivelul copiilor pentru că dacă au prieteni buni în zonă este destul de dificil să rupi această legătură doar de dragul mutării.

O altă variantă este să vă mutați la țară, în localități apropiate de marile orașe sau chiar în zonele de case ale orașelor, iar cu banii salvați puteți începe o nouă afacere sau pur și simplu trăiți o viață liniștită, cu ceva bănuți în conturi; o căsuță cu spațiu de joacă pentru copii, o grădină cu flori, un foișor, un grătărel și alte gingașii. 😀

De asemenea, te poți muta într-o casă mai mică sau un apartament mai mic dacă nu ai nevoie de spațiu în plus.

57. Reduceți costurile cu mașina!

Dacă nu ai nevoie de mașină, nu o cumpără! Prețul scade drastic din momentul în care o achiziționezi din diferite motive precum: nr. km parcurși, uzarea pieselor, apar modele noi etc. Pentru o bună parte din familii, mașina este mai mult o fiță decât o utilitate.

Dacă totuși îți este utilă și trebuie să o cumperi, cumpără la mâna a doua, de la firme sau particulari, sau cumpără noua dar o gamă economică, specială pentru familie.
Un videoclip interesant (în engleză) despre acest subiect (activează subtitrarea, butonul din dreapta-jos).

În general, ca în cazul oricărui lucru, orice mașină trebuie să aibă o utilitate prin care să aduci pe partea de venituri + valoare.

– De exemplu, să faci naveta la locul de muncă cu mașina atunci când nu ai mijloace de transport alternative este o necesitate care aduce + valoarea prin salariul obținut.
– În schimb să faci naveta cu mașina, când nu este obligatoriu să o folosești, la locul de muncă și poți ajunge foarte ușor cu metroul sau troleibuzul este o fiță care te costa de câteva ori mai mult / luna, la care adaugi costuri de întreținere, taxa auto, plăți pentru combustibil etc.
Pe scurt, fițele costă, iar de cele mai mult costa extraordinar de mult. :))

58. Încă ceva. Dacă tot ai mașina, întreține-o și folosește pentru ea doar produse de calitate: ulei, benzina/motorină de foarte bună calitate, piese noi de schimb, revizii periodice etc. Nu degeaba mașinile second hand nemțești sunt cele mai bune și cele mai căutate. Nemții le întrețin pentru că înțeleg valoarea unui bun bine îngrijit.

VI. Asigură mentenanță a tot ceea ce ai!

Este o metodă clasică prin care tot ceea ce trebuie să faci este să te asiguri că păstrezi lucrurile pe care le ai în cea mai bună condiție, pe un termen cât mai lung. Cu cât ai mai mare grijă de obiectele tale, le repari la timp sau le folosești chibzuit, cu atât mai mult ele vor rezista în timp și tu nu vei mai fi nevoit să cumperi lucruri noi.

* Mare grijă să nu cazi în extreme, să ajungi să ștergi praful de 10 ori pe zi sau să levitezi prin casă pentru a evita călcarea covorului! :))

60. Alte idei de economisire:

 • De fiecare dată când mergi la cumpărături crează o listă și ține-te de ea pentru a evita tentația de a cumpăra lucruri inutile;
 • Antrenează-te pentru a găsi, tot timpul, cel mai bun raport calitate / preț / eficiență.
 • Petreceți la evenimente mai puțin costisitoare, unde puteți întâlni oameni normali care nu arunca mii de euro pe noapte pe șampanii și alte prostii;
 • Evită tentațiile!
  Nu intra în capcana cumpărăturilor, achizițiilor care nu îți sunt necesare!
 • Organizează petrecerile, revelioanele și onomasticile acasă (atunci când este posibil și nu deranjezi vecinii. :)) Când deranjezi, apelează la celebrul ieșit în oraș, la restaurant decente, cluburi normale ș.a.m.d.);
 • Consuma mai multă apă!
  Prea mult alcool dăunează nu numai sănătății fizice și mentale dar și buzunarului;
 • Reciclează electrocasnicele vechi și obține cupoane cadou pentru aparatele noi;
 • Tunde-te singur. :))
 • Reutilizează obiectele care permit acest lucru.
  Un exemplu clasic ar fi celebrele pungi pe care le poți folosi de nenumărate ori dacă ai grijă de ele.
 • Reciclează!
  Pe termen lung reciclarea hârtiei și plasticului îți pot aduce avantaje financiare dacă ai cantități semnificative.
 • Elimină abonamentele online care nu sunt utile!
 • Nu folosiți cardurile de credit!
 • Evitați plimbările inutile prin mall și magazine.
  Tentațiile pot fi mai mari decât vă așteptați 😀
 • Elimină fițele! Fițele sunt cauza majorităților cheltuielilor nejustificate;

Alte sfaturi care te pot ajuta să faci economii!

Învață gratuit pe internet.
În ziua de astăzi poți învăța foarte mult pe internet. Bineînțeles că sunt și informații care manipulează într-un fel sau altul. Dar dacă ai puțină logică și știi o limbă de circulație internațională precum engleza (dacă nu știi Google Translate poate fi prietenul tău cel mai bun), poți foarte ușor să înveți cam tot ce ai nevoie, inclusiv despre cum poți să reduci cheltuielile.

Analizează utilitatea a tot ceea ce cumperi!
Atunci când ești indecis ia o pauză și întrebă-te dacă ai cu adevărat nevoie de respectivul produs. Dacă încă ești indecis aplică un exercițiu simplu: Avantaje vs Dezavantaje.
Scrii rapid pe un carnețel pe o coloană avantajele iar pe cealaltă coloană dezavantajele și le compari. Pentru produsele importante ar trebui să îți iei mai mult timp până să iei o decizie tocmai pentru a putea să citești mai mult despre respectivul produs și a alege varianta cea mai bună raportat la calitate/preț. S-ar putea să îți dai seama în această perioadă ca achiziționarea acelui produs este o greșeală și să renunți sau să descoperi alte oportunități. Până nu faci niște “săpături informaționale” este destul de dificil să îți formezi o părere corectă.

Citește cărți despre economisire!
Acest articol nu se dorește a fi exhaustiv, ci doar un îndrumător și un furnizor de idei. Sunt o groază de cărți disponibile pe piață! Ca să vă formați o părere rapidă încercați să accesați, în varianta online, cuprinsul cărții, să citiți descrierea și review-urile. Cel mai indicat este să vizitați librăriile din zonă și să vedeți fiecare carte în parte. Cu siguranță îți vei da seama dacă trebuie să o cumperi sau nu.

Crează-ți propriile idei de economisire!
Îți trebuie un carnețel pe care să îl ții în buzunar iar atunci când îți vine o idee nouă o notezi. Apoi, când ai timp liber, ești relaxat și liniștit din toate punctele de vedere reevaluează toate noile idei și vezi ce se poate pune în practică. 😀
Nu renunța!

Un ultim mesaj!

După ce ai citit toate ideile de mai sus trebuie să îți reamintesc că nu trebuie să cazi în extreme sub nici o formă. Asta este cea mai mare capcană în care poți fi prins.

Economisirea trebuie făcut cu cap, inteligent, la momentul adecvat și cu scopul precis de a de a investi ceea ce ai economisit în familie, în educație, în noi afaceri, în cumpărarea unei case sau a unui teren etc.

De exemplu, nu trebuie să tai propriului copil accesul la educație sau la cursuri sportive, să zicem, ca să îl ții acasă teleghidat pe jocuri, să salvezi X bani. Pentru că îl distrugi, îi termini toată copilăria iar în perioada maturității va avea mari probleme de sănătate și comportament.

Sau să îți anulezi vacanțele, să nu mai pleci nicăieri, să te izolezi, să distrugi liniștea și fericirea familiei ca să economisești X bani. Planifici vacanța din timp ca să poți avea reducere la transport. Studiezi locația unde vei ajunge și cauți cele mai rentabile localuri unde sunt prețuri ok și te poți simți bine. Banii economisiți îi folosești în vacanță pentru mai multe plăceri.

Un alt exemplu este cel în care faci economii la energia electrică prin modernizarea aparatelor electrocasnice care au un consum extrem de redus, nu prin tăierea a tot ce luminează în casă, să stai pe întuneric ș.a.m.d.

Fii inteligent! Zic.
Economisirea se face inteligent. Nu prin dezumanizare și prostie, Nu prin distrugerea familiei, a relațiilor cu prietenii, nu prin izolare!

Dacă prezentați o idee nouă, utilă, o voi adăuga în articol.

Mulțumesc! 😇

Sursă imagine – https://pixabay.com/en/money-coin-investment-business-2724241/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here