Topul celor mai Frumoase Flori de Gradină

0
4383
cele mai frumoase flori de gradina

Florile ne fac viața mai frumoasă prin aspectul lor minunat cu care împodobesc fiecare colțișor al grădinilor noastre. Datorită numărului imens de flori existente, peste 300.000, a formelor diferite, a culorilor, mirosului și condițiilor de întreținere, alegerea lor poate deveni o sarcină destul de dificilă. În primul rând trebuie să țineți cont de spațiul pe care îl aveți, astfel încât să îi alocați fiecărei plante în parte spațiul optim necesar dezvoltării sale armonioase, necesarul de lumină și dacă este posibil protecție în perioadele în care temperaturile au fluctuații mari. După ce ați analizat aceste aspecte trebuie să vă hotărâți ce plante perene veți alege: anuale (ciclul de viață durează din primăvară până în toamnă), bianuale (în primul an planta se dezvoltă, în al doilea an produce semințe după care își încheie existența) sau perene (plante care trăiesc mai mult de 2 ani).

După analiza acestor criterii urmează alegerea metodei prin care veți însămânța viitoarele plante. În funcție de specificul fiecăreia se pot însămânța prin: bulbi, tuberculi, rădăcini, rizomi sau semințe.

Acestea fiind spuse vă vom prezenta în continuare un top cu cele mai frumoase și ușor de întreținut flori pe care le puteți planta în grădină. Videoclipurile sunt create de mine, majoritatea florilor pe care le veți vedea sunt din grădina proprie.

Panseluțe (Viola Tricolor)

Nu pot exprima în cuvinte cât de mult îmi plac aceste flori. Sunt atât de gingașe și frumoase încât îți umplu inima de bucurie când le vezi înflorite. Din fericire numai genul Viola cuprinde câteva sute de specii. :))

Preferă spațiile însorite, un pământ bine drenat și bogat în substanțe nutritive. În general în comerț veți găsi panseluțe anuale. Dar trebuie să știți că sunt și bienale sau perene.
Au o înălțime relativ redusă (25-30 cm) și pot fi plantate atât pe pământ cât și în ghivece. Dacă doriți să creați spații mixte de flori trebuie să știți că puteți crea ronduri de lalele cu panseluțe.

Dalia (Dahlia variabilis)

Este o plantă perenă, originară din Mexic, trimisă pentru prima dată în Europa de Vicente Cervantes, în anul 1789, pentru a fi plantată în grădinile regale din Madrid. Sunt peste 42 de specii care variază prin formă, culoare și dimensiuni. O parte din ele le puteți vedea în videoclipul următor:

Ca majoritatea florilor de grădină, dalia preferă soarele și un teren bine drenat. Ph-ul solului ar trebui să fie ușor acid – 6,5-7,0. Trebuie să țineți cont că poate atinge următoarele dimensiuni: 50-180 cm plantele înalte / 20-25 cm daliile pitice. Înflorește din iunie până în octombrie iar înmulțirea se face prin semințe și tuberculi. Dalia se plantează în primăvară, odată ce temperatura ajunge de ~ 15°C.

Negrilica (Nigella Damascena și Nigella Sativa)

Nigella Damascenă (Chica voinicului) și Nigella Sativa (chimen negru, sămânță neagră, kalonji) este o plantă cu flori anuală care aparține Nigella (are 14 specii anuale), familia Ranunculaceae.

Nigella Damascena este nativă din sudul și sud-vestul Asiei, crește 20-50 cm înălțime, are 5-25 sepale și înflorește odată cu începerea verii. Florile sale pot avea culori diferite: albe, albastre sau roz iar fructul lor este o capsulă largă care conține numeroase semințe.


Nigella Sativa (chimen negru) este o plantă ierboasă, folosită în gramaje mici în scopuri medicinale. Este originală din sud-vestul Asiei, crește 40-60 cm și înflorește din mai până în august. Fructul său este constituit dintr-o capsulă largă care conține semințe negre de dimensiuni mai mari.

Cârciumăresele (Zinnia Elegans)

Sunt plante anuale și înfloresc din iunie până în septembrie-octombrie. Pot ajunge la o înălțime de 90 cm cu o inflorescență de 15 cm caracterizată prin mai multe rânduri de petale. Culorile variază conform videoclipului următor.

Lavanda (Lavandula Angustifolia)

Vă recomandam această plantă atât pentru frumusețea sa cât și pentru beneficiile sale. Foarte populară la nivel mondial datorită multiplelor sale utilizări (ulei esențial, odorizant natural, alte beneficii pentru sănătate) lavandă a devenit în ultimii ani extrem de răspândită și în România.


Lavandula Angustifolia, unul dintre cele mai des cultivate soiuri, aparține familiei Lamiaceae, este o plantă perenă, care crește în tufe cu frunze mici și flori violete sau albastre, cu un miros extrem de plăcut, des utilizat pentru reducerea stresului.

Florile se recoltează în zilele însorite, după roua dimineții, prin tăierea aplicată la 10 cm deasupra tijei. Le puteți folosi în crearea unor aranjamente florale, buchete sau în prepararea uleiului esențial de lavandă.

Ar mai fi de menționat că levănțică are o compoziție unică, ce conține 40 de componente naturale care nu pot fi obținute în laborator, ceea ce îi oferă acestei plante calitățile necesare pentru ameliorarea sau vindecarea a peste 70 de boli.

Petunia (Petunia Hybrida)

Ușor de recunoscut datorită mirosului lor deosebit, petuniile, corect îngrijite, pot oferi palete de culoare și parfum grădinii tale. În special dimineața au un miros deosebit, un adevărat revigorant natural care îți transforma diminețile și serile într-o oază de liniște și relaxare.

Dacă doriți să aveți petunii bogate în flori trebuie să țineți cont de câteva aspecte:
1. Lumina – petunia iubește soarele, de aceea expunerea sa cel puțin câteva ore pe zi este absolut necesară iar răsucirea ghivecelor la 180° este necesară pentru dezvoltarea și înflorirea uniformă a plantei (în cazul petuniilor plantate pe sol ar trebui să țineți cont de faptul că întreaga plantă ar trebui să fie expusă în timpul zilei la lumina soarelui;
2. Apa – are nevoie de apă din belșug, în special în zilele de vară, atunci când trebuie udată minim odată pe zi;
3. Eliminarea florilor uscate pentru a impulsiona apariția unor noi flori;
4. Ciupirea plantei pentru a spori ramificațiile și regenerarea plantei
5. Fertilizatori naturali (având din belșug am folosit mranița, dar puteți cumpăra fertilizatori din comerț) pentru o culoare vie a plantei, dezvoltarea și amplificarea parfumului oferit.
Pentru mai multe detalii puteți citi și acest articol – http://adelaparvu.com/2014/05/28/6-secrete-pentru-o-petunie-plina-de-flori/.

Garofițe (Dianthus)

O grădină fără gingașele garofițe ar fi pur și simplu mai săracă. Puteți vedea o parte din minunatele mele flori în videoclipul de mai jos.

Deși iubesc soarele, garoafele trebuiesc așezate strategic pentru că au nevoie de o temperatură moderată și de un sol bine drenat, pentru a fi protejate de posibilele boli cauzate de băltirea apei. La plantare lăsați 30-40 cm spațiu între plante, necesar pentru dezvoltare și pentru o bună circulație a aerului. Nu uitați să eliminați părțile uscate ale plantei (frunzele și florile), operațiune, necesară regenerării, care vă va oferi din a doua parte a lunii aprilie florile mult așteptate. 😀

Gălbenelele (Calendula Officinalis)

Este o plantă medicinală cu multiple utilizări pentru sănătate. Sunt arhicunoscute beneficiile oferite de ceaiul său sau a cremei de gălbenele (mai multe informații).

Trandafiri

În final un mic cadou cu 200 de flori superbe …

 

Idei și Sfaturi de care să ții cont când Înființezi o Grădină Ecologică de legume

🌼 Mulțumesc pentru vizionari! 😇

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here