Cum alegi Numele unui Domeniu Web Nou?

0
1468
cum alegi domeniu web

Domeniul web este cartea de vizită a unui site. El trebuie să descrie cât mai bine conținutul site-ului. De aceea înainte de a înregistra un domeniu trebuie să vă decideți asupra conținutului viitorului site și să gândiți pe termen lung viitorul proiect web. Ceea ce este pentru moment folositor trebuie să fie și în viitor, peste 2, 5 sau 10 ani.

* Un domeniu web este un nume de domeniu unic folosit de vizitatori pentru a se conecta la un anumit site. De exemplu, pentru a accesa acest site scrieți numele domeniului www.Sfaturi.net.

De ce trebuie sa ții cont atunci când alegi numele unui domeniu web?

Cel mai bun exemplu este chiar site-ul de față => Sfaturi.net

 1. Să fie ușor de memorat astfel încât să poată fi pronunțat foarte ușor de orice persoană.
 2. Să fie descriptiv și ușor de înțeles.
  De preferat ar fi ca numele să descrie conținutul site-ului. Vizitatorii ar trebui să fie capabili să își dea seama de conținutul site-ului tău doar uitându-se la URL-ul afișat în căutări / rețele sociale etc. De exemplu, când citești Sfaturi.net realizezi imediat că site-ul conține articole cu sfaturi.
 3. Lungimea domeniului. Lung sau scurt?
  Cu cât este mai scurt domeniu cu atât este mai ușor de accesat și de reținut. Exemplu: www.domeniu.com vs www.domeniufoartefrumossigenial.com
 4. Să fie ușor de scris și de tastat pentru a facilita accesul direct către site.
 5. Folosește cuvinte cheie atunci când este posibil. Să luăm cuvântul cheie “jocuri”. Este generic, descrie foarte bine conținutul unui posibil site și are foarte multe căutări pe Google, ~ 1.220.000 căutări medii/luna la momentul la care scriu acest articol. Bineînțeles, astfel de domenii premium sunt înregistrate și sunt foarte greu de achiziționat, mai concret foarte costisitor $$$. 😀
 6. Cuvinte cheie sau brand?
  Exemplu: sarcina-nasterea.ro vs mamicamea.ro
  Varianta ideală ar fi ca numele domeniului să fie unic. Dar depinde foarte mult de ce tip de site doriți să creați, ce trafic doriți să obțineți, în cât timp și cum vedeți dezvoltarea site-ului în viitor.
 7. Extensia domeniului: .com .ro .net .org .info …
  Liste cu extensiile posibile le găsiți:
  https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_domenii_de_internet și aici – https://en.wikipedia.org/wiki/Generic_top-level_domain
  Trebuie să știți că cea mai puternică extensie este “.com” alături de .ro pentru Google.ro (versiunea românească a motorului de căutare Google). Apoi extensia “.net” și “.info”, ”.org” după care urmează noile extensii apărute recent.
  Ca să vă dați seama de ce afirm aceste lucruri puteți verifica extensiile tuturor marilor site-uri în topurile de trafic alcătuite de Alexa.com, atât la nivel internațional –http://www.alexa.com/topsites cât și la nivelul României – http://www.alexa.com/topsites/countries/RO (.ro si .com).
 8. Unde înregistrezi domeniul și pentru cât timp?
  Pentru proiectele serioase ar fi cazul să înregistrați un domeniu pe o perioadă cât mai mare de timp. Înregistrează-ți domeniul pe 5- 10 ani sau pe o perioadă maxim admisă de register. Există posibilitatea să uiți în timp să plătești reînnoirea domeniului și să te trezești că ți-a expirat închirierea lui.
 9. Numele domeniului să fie liber astfel încât să nu fi fost înregistrat pentru o anumită extensie. În această situație sunt mai multe variante:

  A)
  Trebuie să țineți cont de faptul că în numele domeniului nu trebuie să apară mărci înregistrate la OSIM, nume de firme și alte probleme de acest gen.
  Informații utile găsiți accesând următoarele link-uri:
  http://forum.seopedia.ro/domenii/12634-probleme-legate-de-un-nume-de-domeniu-ce-coincide-cu-cu-numele-unei-firme.html
  http://www.inregistrare-marci.ro/marci/cautare.php
  http://www.inregistrare-marci.ro/marci/
  http://forum.seopedia.ro/bar-lobby/23981-drepturi-brand.html
  http://forum.seopedia.ro/bar-lobby/25450-pierdere-domeniu-ro.html
  !!! Mare atenție la acest aspect pentru că în cazul în care folosiți în numele domeniului mărci înregistrate riscați să fiți dați în judecată sau să vii se ia gratuit domeniul.

  B) 
  Ce se întâmplă atunci când există mai multe site-uri cu același nume pe extensii diferite?
  Depinde ce doriți să faceți cu viitorul site. Dacă doriți să creați un nou brand veți alege un cuvânt unic care nu va avea această problemă. Dacă doriți să atrageți trafic pe un anumit cuvânt atunci trebuie să lucrați foarte mult la optimizarea pentru motoarele de căutare, astfel încât să vă poziționați pe primele trei poziții în căutări, să puteți atrage trafic către site (sau utilizați Google Ads). Trebuie să aveți un design unic și un conținut foarte bun ca în cazul în care un vizitator a fost pe site-ul tău și îl căută din nou pe Google să îl poată recunoaște din multitudinea de domenii care au același nume, cu extensii diferite.
 10. Cu sau fără cratima “-” în domenii?
  De preferat ar fi să înregistrați fără cratimă pentru că este mai ușor de recomandat și de tastat. Gândește-te că vrei să spui unei persoane numele domeniului www.sfaturi-utile.com. Cum îl vei pronunța atunci când spui numele domeniului? În concluzie, ar fi de preferat să folosești cratima doar atunci când pur și simplu nu ai altă soluție.
 11. Domeniu cu cifre încorporate?
  Cel mai bine este să nu folosiți cifre. Uitați-vă la site-urile mari. Câte dintre ele au cifre? Folosiți doar atunci când are sens în descrierea site-ului și doar dacă nu afectează înțelegerea și memorarea domeniului.
 12. Plural sau singular în numele domeniului?
  Pentru o mai bună înțelegere să luăm exemplu “joc” / “jocuri”.
  A) Dacă ne uitam în contul Google Ads la Keyword Planner vom vedea că afișează același număr de căutări 1.220.000 de căutări medii / luna.
  B) Dacă folosim operatori avansați în căutările Google pentru a afla competiția reală pe un anumit cuvânt cheie vom avea:
  intitle:”joc” inurl:”joc” – Aproximativ 394.000 (de) rezultate
  vs
  intitle:”jocuri” inurl:”jocuri” Aproximativ 473.000 (de) rezultate
  Deci vom avea o competiție mai mare pentru cuvântul cheie “jocuri”. Însă nu știm numărul de căutări exact pentru fiecare cuvânt în parte.
  C) Trebuie să te uiți dacă sunt și alte cuvinte cheie căutate în motorul de căutare, care sunt o continuare sau au legătură cu numele domeniului, încât să ne ajute să ne poziționăm cât mai bine pe cât mai multe cuvinte căutate de utilizatorii motoarelor de căutare.
  Exemple pentru “jocuri”: “jocuri online”, “jocuri cu mașini”, “jocuri cu Mario” / pentru “joc”: “joc cu bine”, “joc de gătit”, “joc mario”.
  După ce ai făcut liste cu toate aceste cuvinte le introduci în contul de Google Ads, la Keyword Planner pentru a vedea numărul de căutări pentru fiecare cuvânt în parte.

  D) Ce anume se înțelege prin cuvântul la forma singulară și ce se poate înțelege prin forma lui de plural.
  E) Cum se aud ambele versiuni.
  F) Lungimea exprimată în număr de caractere etc.
  * Sunt foarte multe criterii de care trebuie să țineți cont. Până la urmă rămâne la alegerea personală.
 13. Numele domeniului trebuie să creeze așteptări.
 14. Cum arată domeniul din punct de vedere vizual; cât de ușor poate fi citit și înțeles.
 15. Atunci când este posibil să fie un cuvânt uzual, din vocabularul fundamental al limbii române / străine.
 16. .Com sau .Ro?
  Depinde ce trafic doriți să atrageți.
  Trafic românesc sau internațional?
  Trafic exclusiv din România sau din România și alte țări unde sunt importante comunități românești?
  Dacă doriți trafic exclusiv din România .RO este cea mai bună soluție. Dacă doriți trafic atât din România cât și trafic internațional sau doar trafic internațional, .COM este alegerea potrivită. Dacă aveți posibilitatea, cumpărați ambele variante și redirecționați extensia nefolosită către cea pe care o folosiți.
 17. Prețul domeniului
  Trebuie să țineți cont de costul reînnoirii domeniului, în cazul în care achiziționați un domeniu cu plata anuală. Mare atenție pentru că puteți plăti o sumă foarte mică în primul an cu ajutorul unor coduri de tip “cupon” pentru ca în anii următori să fiți nevoiți să plătiți sume foarte mari pentru prelungirea domeniului.

Ca exemplu pentru o bună parte a acestor criterii puteți lua numele acestui site: www.Sfaturi.net. Domeniul este scurt, ușor de memorat, conține cuvântul uzual “sfaturi”, nume ușor de înțeles, descriptiv, se înțelege de la sine ca orice articol de pe site prezintă sfaturi despre un domeniu, are extensie bună “.net”, nu este foarte costisitor la reînnoire 60+ lei/an, conține cuvânt cheie și poate fi construit un brand cu ajutorul lui.

Ce ar trebui să evitați atunci când înregistrați un domeniu nou:

 1. Nu folosiți cuvinte greu de pronunțat;
 2. Nu folosiți combinații de cuvinte urâte precum cacofoniile, greșelile gramaticale sau alte atrocități de acest fel; 😀
 3. Nu folosiți în domeniu litere duble (excepție dacă numele domeniului este într-o altă limbă);
 4. Nu înregistrați un domeniu de o lungime exagerată. Domeniile formate din puține caractere tind să se poziționeze mai bine în rezultatele afișate de motoarele de căutare;
 5. Feriți-vă de cifra 0 care poate fi confundată cu literă o;
 6. Evitați scurtăturile de genul you = u, 4 = four;
 7. Nu lăsa numele domeniului să expire, setează un calendar sau auto-renew;
 8. Evită termenii obscuri sau nefamiliari;
 9. Folosește limba română pentru domeniile dedicate României.
 10. Nu toți cunosc limba engleză, scurtăturile sau limbajul de tip messenger.

Alege un register bun!

Cel mai mare site pentru înregistrare domenii la nivel international este Godaddy.com, urmat de NameCheap.com și Name.com.

Pentru domeniile .ro cel mai mare și mai cunoscut este ROTLD, unde puteți înregistra direct, fără intermediari, un domeniu .ro pentru suma plătită anual. Pentru toate categoriile de extensii există și registre românești pe care le puteți găsi printr-o simpla căutare pe Google.

Un sondaj util prin care să vă dați seama cam unde înregistrează domenii webmasteri români îl puteți găsi accesând acest link – http://forum.seopedia.ro/domenii/18377-cei-mai-buni-registrari.html

Cum îți protejezi numele domeniului?

Din punctul meu de vedere există 3 variante palpabile:

 1. Cumperi toate extensiile importante (.ro .com, .net, .org, .info) și le redirecționezi către domeniul cu extensia pe care dorești să o utilizezi pe site. Este destul de costisitor și nu merita efortul dacă proiectul nu este de lungă durată.
 2. Înregistrezi numele domeniului, ca marca înregistrată, la OSIM. Este destul de greu să poți înregistra orice nume și durează, din ce știu eu, 6 luni până primești un răspuns în urma unor analize efectuate.
  Mai multe informații puteți găsi aici – http://www.osim.ro/marci/pmarc.htm
 3. Designul și conținutul site-ului care să atragă și să fidelizeze vizitatorii, eliminând concurența. Designul trebuie făcut astfel încât să nu poată fi confundat cu alte site-uri care au numele domeniului identic cu al vostru.

Cum să verifici cine este deținătorul unui domeniu?

Folosind instrumente speciale precum:

* Nu pentru toate domeniile pot fi văzute aceste date pentru că mulți aleg opțiunea “identitate privată”/”domain privacy” a domeniului prin care se ascund toate datele celui care a înregistrat domeniul respectiv, pentru o anumită taxă anuală.

De unde poți cumpăra domenii care sunt deținute de alte persoane/ alți webmasteri?

Sunt mai multe variante.

 1. Prin contact direct, găsind prin diferite metode datele de contact ale deținătorului domeniului (o metodă este cea prezentată mai sus).
 2. Site-uri specializate în vânzarea-cumpărarea domeniilor. Pentru România avem ca principale variante:
  Bursa de domenii
  Forum Seopedia
  Pentru internațional avem soluții multiple precum:
  Sedo
  Flippa
  Auctions Godaddy
  NameCheap Marketplace
  Above.com

Cum transferi un domeniu web în siguranță fără să iei teapă?

Folosind servicii Escrow. Cum funcționează? Destul de simplu.
Vânzătorul și cumpărătorul se înțeleg. Cumpărătorul face plată într-un cont separat deschis de serviciul escrow pe care îl folosiți. Vânzătorul inițiază transferul domeniului web. Odată ce transferul s-a efectuat, cumpărătorul confirmă că operațiunea s-a derulat cu succes iar banii din contul escrow sunt livrați vânzătorului.

Unul dintre cele mai cunoscute site-uri internaționale este Escrow.com. În afară de Seopedia, site-urile de mai sus au astfel de servicii incluse.

O altă variantă este să vă întâlniți cu vânzătorul față în față.

Atenție! Evitați trimiterea banilor dacă nu folosiți astfel de servicii. Sunt ceva costuri, dar pentru siguranța voastră ar fi bine să vi le asumați. Nu dați banii în avans niciodată! Ce preferați, să rămâneți și cu banii dați și fără domeniu sau să aveți o tranzacție sigură?

Îți mulțumesc pentru timpul acordat! 😇

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here