Cum să îți îmbunătățești și antrenezi Memoria prin exerciții

0
2367
memorare - conul învățării

Îți poți îmbunătăți exponențial memoria în fiecare seara, înainte de culcare, prin simpla reamintire a ceea ce ai făcut în ziua respectivă. Este doar un simplu exemplu de exercițiu practic pe care îl poți face, timp de 1-5 minute, în fiecare zi.

Dar înainte de tehnicile și exercițiile pe care le vei citi mai jos trebuie să înțelegi că ai o capacitate extraordinară de a memora, sa înțelegi în ce consta memorarea și care sunt condițiile necesare pentru buna funcționare a acestui proces.

Vei vedea exemple de oameni care au ajuns la un nivel înalt de folosire a memoriei și vei mai învăța:

 • Cum se realizează procesul de memorare;
 • Sa înregistrezi cât mai bine o informație în memorie;
 • Sa îți amintești informația ușor, atunci când dorești;
 • Cum să îți îmbunătățești zilnic procesul de memorare prin simple exerciții pe care le poți face lenjer în fiecare zi;
 • Tehnici avansate de memorare: hărți mentale, mnemotehnici etc.
Cum Îmbunătățești și Antrenezi Memoria
Doar un simplu exemplu de hartă mentală. Nu am refăcut-o din lipsă de timp. Prima schemă pe care am gândit-o atunci când am creat articolul.

I. Conștientizează că ai o capacitate de memorare extraordinară!

Reține! Ești înzestrat nativ cu o capacitate excepțională de memorare. Ai nevoie doar de exerciții.

Fiecare dintre noi avem un creier extraordinar, diferit la fiecare om în parte, datorită experiențelor proprii, unice, pe care le trăim.  Un creier uman are ~ 86 miliarde de neuroni, conform unor studii realizate de dr. Suzana Herculano-Houzel în 2009. Terry Sejnowski afirmă că orice creier uman are o capacitate de memorare foarte mare, de 10 ori mai mare decât s-a crezut inițial, estimând o capacitate de 1 – 10 petabyte (1 PB = 1.000.000.000.000.000B = 1015bytes = 1000 terabyte), aproximativ cât întregul World Wide Web.

Din aceste simple date rezultă că ai capacitați extraordinare de memorare, iar acest adevăr este relevat de oameni care au reușit să își folosească memoria, cât de cât, la un nivel ridicat. Îți voi oferi 4 exemple ca să conștientizezi această realitate:

1. Stephen Wiltshire

Stephen Wiltshire desenează Singapore din memorie. Stephen a petrecut 5 zile desenând orizontul orașului pe o pânză gigantică de 4m x 1m. Stephen Wiltshire a fost diagnosticat în copilărie cu autism. Este recunoscut pentru capacitatea sa incredibilă de a desena din memorie, orașe întregi, după ce le-a văzut o singură dată de la mare înălțime.

2. Dominic O’Brien

Dominic O’Brien a câștigat de 8 ori Campionatul Mondial de Memorie. Interesant este că în copilărie a avut rezultate slabe la școală. Ba mai mult, după spusele lui, suferea de dislexie (tulburare nervoasă, constând în dificultatea de a citi și a înțelege ceea ce se citește). În urma antrenamentelor a devenit campion mondial de 8 ori. Vestea bună este că și tu poți avea performanțe similare sau chiar mai bune. Pur și simplu trebuie să te antrenezi.

3. Kim Peek: “Idiotul” Savant

Laurence Kim Peek (n. 11.11.1951 – 19.12.2009) s-a născut cu macrocefalie, cu cerebelul deteriorat și ACC (Agenesis of the corpus callosum). Potrivit unui articol din ziarul The Times, Kim reușea să își amintească cu exactitate conținutul a nu mai puțin de 12.000 de cărți.

4. Alex Mullen

În videoclip Alex memorează 52 de cărți în ~15 secunde (video – 01:34).
Alex Mullen deține 11 recorduri mondiale la 11 discipline diferite, toate implicând memorarea numerelor sau a cărților de joc. De exemplu, deține recordul de 3238 de zecimale reținute și reproduse fără greșeală – IAM World Championships 2017)

II. Dar… ce este memorarea?

Memorarea este procesul de stocare a informațiilor la nivel cerebral (în subconștient). Provin din experiența zilnică a fiecărui om în parte, informații pe care creierul le codifică și încearcă să le înțeleagă, după care le stochează și le folosește ulterior pentru a recunoaște, reproduce și a crea noi experiențe.

Memorarea și reaccesarea unei informații se produce în următoarele etape:

 1. Recepționarea informației prin unul sau mai multe simțuri (auz, văz, miros, gust, tactil) în mod conștient sau inconștient (subliminal);
 2. Stocarea informației prin procesarea de către creier care o înțelege, filtrează, înregistrează și depozitează permanent în ceea ce noi denumim memorie.
 3. Reaccesarea informației – Atunci când ai nevoie de respectiva informație o readuci la nivel conștient prin amintire sau prin recunoașterea informației în experiențele tale fizice.
  * În timp, dacă informația este reaccesată prin repetiție (voluntară sau prin repetiția unei experiențe asemănătoare) sau prin asocierea cu alte informații, noi sau vechi, ea este fixată mult mai bine în memoria de lungă durată. Astfel, reaccesarea ei devine extrem de ușoară.
  Un exemplu simplu este numărul tău de telefon. Cu cât îl repeți și îl folosești mai des cu atât procesul de reamintire este mai ușor, devenind automat.

  Evoluția materialului reținut (1) după repetări eșalonate (2) după învățare concentrată
  Grafic, pag 150, “Tehnici de superînvatare: cum să înveti rapid și foarte bine”, Oana Panagoreț, C.M. Armeanu

Amintirea este procesul de revenire a unei informații la nivel conștient, din memoria de lungă durată. În general, procesul de amintire este activat conștient de către tine dar în unele cazuri apare inconștient, datorită necesitații de moment sau a conexiunilor pe care le faci între vechile și noile informații.
Recunoașterea este abilitatea de a recunoaște o informație care revine în conștientul tău. Acest proces ne ajută să nu facem confuzia între memorie și imaginație.

Foarte important!

Subconștientul tău este sensibil la afirmații negative! De aceea nu mai folosi niciodată afirmații de genul: “Nu îmi amintesc”, “Am o memorie foarte proastă”, “Nu pot să îmi amintesc”, “Nu vreau să îmi amintesc” etc.

Când folosești astfel de afirmații îi transmiți subconștientului tău ca memorarea este inutilă sau că nu ești capabil să memorezi. Ceea ce este FALS!  Înlocuiește-le cu afirmații pozitiv-constructive de fiecare dată când apar aceste gânduri. Ai o capacitate extraordinară de memorare. Trebuie doar să te antrenezi. Ai văzut mai sus oameni care au avut cu adevărat probleme de sănătate și care au ajuns la rezultate extraordinare. Totodată vei observa cât de simplu este să îți antrenezi memoria în fiecare zi, folosind viața ta obișnuită.

III. Cum memorează creierul în cel mai eficient mod?

Dominic O’Brien:
“Ești foarte bine echipat cu un potențial incredibil de a absorbi cunoștințe. Lăsați imaginația voastră, cheia învățării și memoriei, să se dezlănțuiască…”

În primul rând creierul tău ești chiar tu. Însăși existența ta este o imagine, un film creat de creierul tău (pe baza informațiilor primite prin intermediul simțurilor din exteriorul și interiorul corpului tău pe care le analizează conform informațiilor stocate deja și în urma unei analize rapide îți crează și redă realitatea pe care tu o poți percepe). Astfel, ceea ce îți place ție, fii convins că îi place și creierului tău. 😀

Începutul și sfarșitul unei serii se rețin mai bine decât mijlocul eiÎnțelegând aceasta idee, înțelegi acum de ce creierului tău îi place foarte mult să memoreze informațiile într-un mod cât mai plăcut posibil, informațiile care vin într-un mod amuzant și distractiv, informațiile “bazate” pe sentimente puternice precum atracție puternică față de persoana pe care o iubești sau o placi foarte mult (de aceea reținem foarte bine aspectul persoanelor care ne plac, gesturi, obiceiuri etc.); dar în aceiași măsură memorează și evenimentele care îi produc o puternică emoție negativă (ex: frică, sperietură puternică etc.). Însă un lucru este clar. Nu memorează informațiile plictisitoare, cele care sunt prezentate într-un mod plictisitor sau informații pe care nu le consideră importante. Sau le memorează forțat dar atunci când dorești să îți amintești sau să recunoști o informație, procesul este greoi, ineficient sau chiar nu are loc.

Pentru o eficiență foarte mare îți recomand să reții informații importante care te interesează, din domeniul tău de activitate sau domeniile care sunt în sfera ta de interes. De exemplu, dacă ești pasionat de istorie vei reține foarte ușor date și informații istorice. Dacă îți place geografia vei reține foarte ușor numele orașelor și localizarea lor, hărți ș.a.m.d.

IV. Primele principii ale îmbunătățirii memoriei

Informațiile memorate corect din primul moment într-un mod cât mai plăcut cu putință, nu se pierd!

Din aceste prime informații rezultă:

  1. Crește numărul asocierilor de informații noi cu informațiile pe care le ai deja în memorie (ex: data 1 decembrie o asociezi imediat cu Ziua națională a României);
  2. Când memorezi, folosește-ți simțurile și combină-le pentru o mai mare eficiență (ex: vizual cu auditiv);
  3. Memorează informațiile importante pentru tine, care au legătură cu ceea ce faci, ce îți place sau îți dorești să faci (la școală, locul de muncă, pasiune, viața de zi cu zi);
  4. Atunci când memorezi concentrează-te și fii atent la orice detaliu pe care îl poți folosi atunci când vrei să îți amintești (de exemplu, atunci când nu îți amintești imediat numele unei persoane poți să îți reamintești contextul în care l-ai cunoscut și ușor, ușor, îți va reveni în conștient și numele);

   Evoluția atenției pe parcursul unei ore
   Grafic, pag 125, “Tehnici de superînvatare: cum să înveti rapid și foarte bine”, Oana Panagoreț, C.M. Armeanu
  5. Renunță la multitaskingul care nu este necesar (facebook cu studiu, tastarea telefonului când te întâlnești cu prietenii, vorbitul la telefon în timp ce conduci). Atenția este unidirecțională! Făcând foarte multe lucruri în același timp nu faci decât un mic haos mental.
  6. Folosește-ți imaginația tot timpul (toți marii campioni mondiali la memorare se folosesc de imaginație atunci când stochează șiruri lungi de informații)!
  7. Scapă de stres ! Relaxează-te! Evită alertele! Mintea ta reține cu o eficiență foarte mare atunci când este relaxată. Toate tehnicile avansate de memorare se bazează pe relaxarea inițială a corpului.
  8. Folosește-ți inteligența și stilul nativ în care înveți și memorezi cel mai bine! Sunt mai multe tipuri de inteligența:
   – verbală/ lingvistică;
   – logică/ matematică;
   – corporală/ kinestezică;
   – spațială;
   – muzicală;
   – interpersonală;
   – intrapersonală;
   – naturistă.
   Fiecare om se naște cu unul sau mai multe tipuri de inteligența. De aceea primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți descoperi talentul nativ, care este cel mai bun stil în care înveți. Mai multe despre acest subiect puteți citi în acest articol.
  9. Ai grijă de creierul tău! Ai grijă de sănătatea ta!
   “Minte sănătoasă într-un corp sănătos.”

– V. Exerciții pentru antrenarea Memoriei –

A) Exerciții simple pe care le poți folosi în fiecare zi pentru îmbunătățirea memoriei și care au o utilitate personală:

Adevărul este întotdeauna simplu!

Fiecare dintre aceste simple exerciții au rolul de a “șlefui” procesul tău de amintire a evenimentelor trecute. Acest proces este că mersul pe bicicletă. O să fii uimit cât de mult te vor ajuta niște exerciții care la prima vedere par banale.
Testează ca să te convingi singur! 🙂

• Organizează-ți viața

Dacă îți dorești o memorie excepțională trebuie să începi în primul și primul rând cu ORDINE în viața ta. Ordine în lucrurile în casă, ordine pe birou, ordine în biblioteca personală, obiective personale scrise și asumate, program zilnic ș.a.m.d.

Dezordinea din jurul tău = Dezordinea din capul tău
Ordinea din jurul tău = Ordinea logică în mintea ta

Primul exercițiu este să îți faci ordine în cameră, în casă, în dulapul de haine, în baie, peste tot. Pentru că astfel memorezi locul fiecărui lucru din casa ta. Dacă ai pus cheile într-un anumit sertar, le pui de fiecare dată în acel loc. Iar de fiecare dată când apare întrebarea: “unde sunt cheile mele?” tu vei știi exact locul lor. La fel se întâmplă cu fiecare lucru pe care îl pui în ordine.
Foarte important!
Timpul este cel mai important pentru tine!
Atunci când îți faci ordine reține aceste cuvinte cheie:
Simplificare (Aranjezi în cel mai simplu mod);
Accesare rapidă (Ajungi în cel mai scurt timp cu putință la obiectul dorit);

Din ordine rezultă memorarea calitativă pentru că tu știi exact unde ai fiecare lucru în casa ta: fiecare haină, fiecare pix, fiecare carte sau foaie pe care vrei să scrii s.a.m.d.

Încă ceva.
O parte din tehnicile avansate de memorare se bazează pe imaginație și pe folosirea clădirilor care îți sunt cunoscute, în cele mai multe cazuri propria casă. De exemplu, ai o listă de date, îți imaginezi că ești în propria casă și pui câte o informație în fiecare loc al casei tale. Dacă tu ai haos în propria casă, în propria cameră, cam cum crezi că vei putea folosi astfel de tehnici?

• Crează liste cu obiectivele tale din fiecare zi, săptămână, lună, an.

• Crează Parole Unice!

Crează-ți pentru fiecare cont online (Facebook, Gmail, Yahoo etc.) câte o parolă diferită pentru fiecare cont în parte, parole complexe care să conțină numere, semne grafice, litere, simboluri etc. și care să fie suficient de lungi pentru a fi sigure. Nu uita să le notezi pe o agendă, ca în cazul în care omiți ceva să poți verifica din nou parolele.
Vezi și articolul:

Cum îți creezi o Parolă puternică / sigură

• Memorează date importante din calendar

Poți să te folosești de evenimentele religioase, sărbători oficiale ori de sărbători internaționale.

• Crează-ți o agendă de telefon mentală!

Reține numerele de telefon importante ale părinților, prietenilor și cunoscuților tăi. Înlocuiește agenda telefonului tău cu propria ta memorie.

• Amintește-ți numele persoanelor pe care le cunoști!

În întreaga noastră viața cunoaștem mii de persoane. Fii atent! Concentrează-te și memorează cât poți de bine numele fiecărei noi persoane. Oricum trebuie să îți formezi acest obicei. De ce să nu îți antrenezi și memoria?
https://www.sfaturi.net/cum-sa-retii-si-sa-iti-amintesti-rapid-numele-unei-persoane/

• Amintește-ți visele!

Pare banal dar este un exercițiu extraordinar de puternic. Majoritatea oamenilor abia dacă își amintesc 1 vis pe an. Chiar, tu ce ai visat aseară? Dar acum 2 nopți?Amintește-ți visele

Crează-ți un jurnal special pentru notarea viselor tale din timpul nopții. Simpla amintire a viselor îți îmbunătățește extraordinar de mult procesul de reamintire. Poți ajunge în doar 1 săptămâna de la o singura acțiune la 5-6 vise amintite.
Câteva sfaturi:
Scrie la timpul prezent acțiunea visului tău;
Scrie tot ce îți amintești;
Dormi suficient => 8-9:15 ore/zi
– Dormi devreme ~ ora 22 (pentru a prinde orele de somn în care corpul tău se reface)
– Înainte cu 90 de minute renunță la electronice (lumina electronicelor are frecvență asemănătoare cu lumina zilei și are o remanență în creier de 90 de minute. Chiar dacă tu începi să dormi devreme, creierul tău nu se odihnește și dormi agitat.
– ~90%-95% din visele tale sunt metafore care au legătură cu viața ta curentă;
– Visele sunt un adevărat dar dacă știi cum să le înțelegi în regim personal. Dicționarele de vise sunt un pic inutile. Fiecare om atribuie o semnificație diferită lucrurilor. De exemplu, dacă ești iubitori de câini subconștientul tău îți prezintă câinele tău în vis ca un element pozitiv. Pentru o altă persoană care urăște câinii poate apărea în vis ca un semn de atenționare.

Subiectul este destul de complex pentru a fi tratat în acest articol. Îți recomand să începi cu o carte simplă care te poate ajuta să decodifici mai ușor semnificația visului tău: Gillian Holloway – Dreaming Insights: A 5-Step Plan for Discovering the Meaning in Your Dream (o găsești pe openlibrary.org sau o poți cumpăra de pe com).

• Amintește-ți ce ai făcut în trecutul apropiat!

Amintește-ți în fiecare seară ce ai făcut în ziua respectivă sau ce ai făcut acum 2 zile, 3 zile, 1 săptămână, 1 luna. Amintește-ți cât mai multe detalii și retrăiește-le mental!

• Crează un Jurnal Personal

creazăți un jurnal personalÎn jurnal îți poți nota evenimentele zilnice. Dacă îl ai deja creat, citește din el și folosește-l pentru amintirea evenimentelor trecute, retrăind sentimentele acelor momente.

!!! Dacă nu ai timp suficient să scrii tot, scrie doar cuvinte cheie / etichete care să te ajute să îți amintești. Astfel, în doar 1-2 minute ai scris tot ce ai făcut în ziua respectivă folosind un minim de cuvinte. Încearcă la intervale de timp să îți reamintești ce ai făcut în zilele respective, după care verifici cu ajutorul jurnalului. Încă ceva, simpla recitire a evenimentelor zilnice te ajuta să îți îmbunătățești procesul de reamintire.
Este un exercițiu extraordinar dacă știi cum să îl folosești.

• Citește cărți în fiecare zi

În primul rând orice carte citită este un bonus uriaș pentru memoria ta și pentru sănătatea ta mentală. În al doilea rând, trebuie să îți amintești conținutul cărților citite pentru a le prezenta altor persoane sau pentru a folosi informația în viața ta zilnică. În al treilea rând, memorezi cel mai ușor atunci când predai altor persoane ceea ce înveți (90% reținere).

• Folosește-ți fotografiile! Crează albume fotografice cu amintirile tale!

Crează albume fotografice

Crează un album personal cu fotografii care conțin amintiri minunate din viața ta. Albumul poate fi fizic sau poate fi electronic, stocat pe calculatorul/laptopul tău. Ideea este să folosești fiecare fotografie în parte pentru a-ți aminti acel episod din viața ta. Recheamă-ți amintirile acelea minunate.

* Windows are o funcție prin care îți poți pune pe desktop să ruleze albume întregi de fotografii. 😀 Îți creezi un folder cu fotografii care conțin amintiri minunate din viața ta, intri pe desktop și dai click dreaptă => Personalisation => Desktop Background și selectezi folderul unde ai fotografiile. După setezi intervalul la care să se schimbe fotografiile și poziția imaginilor pe desktop și salvezi schimbările făcute. Ce poate fi mai fain decât să îți antrenezi memoria și în același timp să ai parte de energia pozitivă a minunatelor tale amintiri? 😉
https://www.dummies.com/computers/operating-systems/windows-7/how-to-change-the-desktop-background-in-windows-7/

• Crează-ți o arhivă a amintirilor

Aceasta poate conține mici suveniruri, lucruri care îți sunt dragi, tablouri ș.a.m.d. pe care să le ții într-un mic loc sau o cutiuță a amintirilor. Un simplu obiect îți poate aminti o întreagă poveste din trecutul tău.

• Amintește-ți melodii vechi din trecut sau memorează versurile noilor melodii

Încearcă să îți amintești versurile în timp ce asculți ritmul melodiilor. De asemenea, atunci când îți place o nouă melodie nu ezita să memorezi și versurile.

• Memorează date de naștere!

Memorează datele de naștere ale persoanelor importante din viața ta: rude, prieteni, cunoscuți. Folosește-le apoi în asocieri cu informații noi, cu date istorice, nume, imagini etc.

• Retrăiește amintirile plăcute din viața ta!

Folosește amintirile plăcute din trecutul tău și retrăiește acele momente. Încearcă să îți amintești cât mai multe detalii. Gândește-te cum era vremea, cine era lângă tine, ce s-a întâmplat în ziua respectivă s.a.m.d. Cu cât te antrenezi mai mult cu atât îți vei aminti mai mult.

• Antrenează-ți memoria în fiecare zi!

Folosește tot ceea ce îți este la îndemâna! Folosește timpul “mort” în care aștepți mijloacele de transport în comun sau când aștepți pe cineva la o întâlnire. În loc să te uiți la cai verzi pe cer mai bine folosești timpul într-un mod util, antrenându-ți memoria.

B) Tehnici avansate de memorare!

Majoritatea tehnicilor avansate de memorare, dacă nu chiar toate, au la baza IMAGINAȚIA. Cu cât îți antrenezi mai mult imaginația și îți creezi mai multe sisteme de memorare pe baza acestui proces, cu atât vei avea o memorie mai stabila, vei memora rapid și îți vei aminti mai ușor când dorești. Nu uita să îți folosești inteligența nativă!

• Învață de la cei mai buni!

Majoritatea marilor maeștri au scris cărți în care explică diferite tehnici de memorare avansate. Exemple: Kevin Horsley, Tony Buzan, Dominic O’Brian etc.
https://en.wikipedia.org/wiki/World_Memory_Championships
http://www.world-memory-statistics.com/grandmasters.php
http://www.world-memory-statistics.com/worldrankings.php

Mnemotehnici

Memotehnicile sunt tehnici care înlesnesc memorarea datelor, folosindu-se de lanțuri de asociații mentale, conversiuni, acrostihuri, rime și asonanțe etc.
Exemple:

110+ Videoclipuri despre diferite tehnici de memorare

Este playlist-ul meu personal. Dacă apare ceva interesant despre memorie adaug în acest mare playlist. De asemenea, poate apărea o mică reordonare din când în când.

• Hărți Mentale

Primul exemplu de hartă mentală simplă l-ai văzut la începutul articolului. Ideea ar fi să folosiți cât mai multe elemente grafice și să vă creați propriul sistem de creare a hărților mentale. Cu cât adăugați mai multe imagini, culori, semne grafice distincte cu atât memorarea este mai plăcută, mai ușoară. În aceste două videoclipuri de mai jos puteți vedea cum crează 2 copii hărți mentale.

Unul dintre fondatorii acestui concept, de hartă mentală, este marele maestru Tony Buzan, cel ce are și câteva cărți pe acest subiect și creatorul softului – https://imindmap.com/.
Caută pe Google “mind map software” și vei găsi o lungă listă cu softuri pentru crearea de hărți mentale.

Sfatul meu prețios este să îți creezi propriul stil de creare a hărților tale mentale. În acest fel îți vei dezvolta memoria și cu siguranța vei crea un sistem care este eficient pentru tine, utilizând tipul de inteligența pe care îl ai, cu semnele grafice care te ajută sa reții ușor, în care să folosești culorile care îți plac (de preferat ar fi să folosești culorile deschise, relaxante). Nu uita! Fiecare creier este conectat diferit.

• Sugestopedia

Sugestopedia este o metoda de învățare avansată, dezvoltată de psihoterapeutul bulgar Georgi Lozanov. Pentru mai multe informații trebuie să faceți ceva căutări.

• Palatul minții lui Sherlock (“Palatul memoriei”)

C) Inventează-ți propriul sistem de memorare

Crează memorii noi cu ajutorul capacităților tale native. Fiecare om este diferit, are o inteligența diferită, vizitează, explorează, învață diferit. Ceea ce altei persoane i se potrivește s-ar putea să nu ți se potrivească ție și viceversa. Încearcă să îți folosești imaginația la maxim. Folosește mediatori șocanți, hărți mentale, sisteme de corelare a cifrelor cu literele etc.

Eu de exemplu, învăț nume asociind cu ceva ce cunosc deja. Pe Kim Peek (imaginea din stânga) l-am stocat în memoria mea în felul următor:
– Kim l-am asociat cu celebrul dictator Kim Jong Un
– iar Peek = arunca o privire.
Când vreau să îmi amintesc numele lui Kim Peek îmi amintesc imaginea lui și “aruncă o privire, lângă el este Kim Jong un”. Este suficient de șocantă asocierea încât l-am memorat ușor. În acest fel  îmi vine în minte primul nume – Kim si apoi Peek.

Kim Peek
By Dmadeo [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons
Kim Jong Un
By Cheongwadae / Blue House [KOGL Type 1 (http://www.kogl.or.kr/open/info/license_info/by.do)], via Wikimedia Commons

Cel mai puternic sistem de memorare pentru tine este cel creat de tine. Crează-l!!!

 

VI. De ce ai nevoie pentru ca memoria ta să funcționeze în cele mai bune condiții?

Răspuns simplu: de “combustibilul” potrivit pentru creierul tău. Imaginează-ți corpul tău ca un motor. Dacă îi pui ulei de calitate rezistă mai mult și funcționează mai bine.
Dacă îți dorești o memorie foarte bună cred că trebuie să ții cont de următoarele:

 1. Elimină viciile și dependențele! 
  Dacă îți distrugi creierul și sănătatea cum vrei să ai o memorie bună?
 2. Calitatea și cantitatea somnului tău este importantă!
  Dormi 8-9:15 ore pe zi și fă tot posibilul să prinzi orele de somn 22:00 – 2:00. În plus, încheie cu activitățile electronice cu 90 de minute înainte de ora de somn.
  Mai multe detalii despre somnul de calitate puteți găsi în acest articol:
  Sfaturi pentru un somn odihnitor și liniștit.
 3. Hrănește-te bine! Calitate! Cantitate normală, de bun simț!
  Ai grijă să incluzi în alimentația ta (cât mai variată posibil) cât mai multe legume și fructe netratate, neprocesate și să incluzi alimentele care ajută substanțial memoria: ouă, nuci, miere, usturoi, fructe de padure s.a.m.d.
  Atenție la combinarea alimentelor! Citește acest articol să înțelegi cât de cât de ce este important acest aspect –
  http://www.vindecator.com/cum-combinam-corect-alimentele-la-o-masa/
 4. Fă mișcare! Mișcarea este esențială. Exercițiile fizice sau simplele plimbări ori activități casnice sunt necesare pentru că îmbunătățesc circulația sângelui în întregul tău corp și foarte important la nivelul țesuturilor tale. Astfel, prin fluxul sangvin se asigură tuturor țesuturilor din corp un acces mai mare la oxigen și hrana iar în același timp se preiau rezidurile toxice produse pentru a fi eliminate. Ideea este că odată cu îmbunătățirea circulației sângelui în corp se crează noi vase de sânge care penetrează din ce în ce mai adânc țesuturile (inclusiv țesuturile nervoase), hrănindu-le mai mult și eliminând mai multe reziduri.
 5. Oxigenează-ți creierul!
 6. Hidratează-te corespunzător!
 7. Protejează, întreține și folosește-ți creierul în fiecare zi din viata ta!

VII. Câteva clasificări ale memoriei:

I. În funcție de durata stocării avem:
a) Memoria de scurtă durata
b) Memoria de lungă durata

Odată înțeleasă de către creier, informația intră în memoria de scurtă durată care după care trece în memoria de lungă durată cu “reținere” mai mare.

II. În funcție de specializarea organelor de simț specialiști au împărțit memoria în mai multe tipuri: memorie vizuală, auditivă, olfactivă, gustativă sau kinestezică.

Atunci când memorezi este important să folosești cât mai multe simțuri în același timp.

Însă mai trebuie să ții cont de ceva!
III. Procesul de memorare poate fi voluntar sau involuntar. Depinde foarte mult de modul în care creierul tău percepe informația venită din exteriorul și interiorul corpului tău, prin intermediul simțurilor tale. Astfel, poți memora o experiență traumatizantă la fel de bine că cel mai frumos moment din viața ta ori ca o experiență sexuală extrem de plăcută. Sau poți memora un mesaj subliminal, de la o sursă terță, de care nici nu ai habar la nivel conștient.

IV. Eu împart memoria mai simplu: Memorie activă și pasivă. Sunt adeptul conceptului că nici o informație nu se pierde din memorie. Important este doar antrenamentul “rechemării informației”. Memoria activă este cea pe care o folosești la intervale regulate de timp datorită importanței ei în desfășurarea experiențelor zilnice. Pe de altă parte, ceea pasivă este formată din informații care după memorare sunt foarte rar utilizate sau chiar deloc. Practic, informațiile din memoria pasivă nu sunt la fel de “importante” sau nu au necesitat utilizarea lor frecventă până acum.

Fii activ întreaga viață! În fiecare zi citește, învață, crează, descoperă și vei îmbătrâni frumos și sănătos

Sumar

I. Conștientizează că ai o capacitate de memorare extraordinară!
4 oameni cu o memorie foarte bună:

 1. Stephen Wiltshire
 2. Dominic O’Brien
 3. Kim Peek: “Idiotul” Savant
 4. Alex Mullen

II. Dar… ce este memorarea?

 • Recepționarea
 • Stocarea
 • Reaccesarea
  • Amintirea
  • Recunoașterea
  Foarte important! Subconștientul tău este sensibil la afirmații negative!

III. Cum memorează creierul în cel mai eficient mod?
IV. Primele principii ale îmbunătățirii memoriei

 • Crește numărul asocierilor
 • Folosește-ți simțurile
 • Memorează informațiile importante pentru tine
 • Concentrează-te și fii atent
 • Renunță la multitasking! Mai ales dacă nu este necesar
 • Folosește-ți imaginația tot timpul
 • Scapă de stres ! Relaxează-te! Evită alertele!
 • Folosește-ți inteligența și stilul nativ în care înveți și memorezi cel mai bine.
 • Ai grijă de creierul tău! Ai grijă de sănătatea ta!

V. Exerciții pentru antrenarea Memoriei

A) Exerciții simple pe care le poți folosi în fiecare zi pentru îmbunătățirea memoriei și care au o utilitate personală:

 • Organizează-ți viața;
 • Crează liste cu obiectivele tale din fiecare zi, săptămână, lună, an;
 • Crează Parole Unice;
 • Memorează date importante din calendar;
 • Crează-ți o agendă de telefon mentală;
 • Amintește-ți numele persoanelor pe care le cunoști;
 • Amintește-ți visele;
 • Amintește-ți ce ai făcut în trecutul apropiat;
 • Crează un Jurnal Personal;
 • Citește cărți în fiecare zi;
 • Folosește-ți fotografiile! Crează albume fotografice cu amintirile tale;
 • Crează-ți o arhivă a amintirilor;
 • Amintește-ți melodii vechi din trecutul tău sau versurile melodiilor noi;
 • Memorează date de naștere;
 • Retrăiește amintirile plăcute din viața ta;
 • Antrenează-ți memoria în fiecare zi;

B) Tehnici avansate de memorare!

 • Învață de la cei mai buni!
 • Mnemotehnici
 • 110+ Videoclipuri despre diferite tehnici de memorare
 • Hărți Mentale
 • Sugestopedia
 • Palatul minții lui Sherlock (“Palatul memoriei”)

C) Inventează-ți propriul sistem de memorare

VI. De ce ai nevoie pentru ca memoria ta să funcționeze în cele mai bune condiții?

 • Elimină viciile și dependențele!
 • Calitatea și cantitatea somnului tău este importantă!
 • Hrănește-te bine!
 • Fă mișcare!
 • Oxigenează-ți creierul!
 • Consumă suficientă apă!
 • Protejează, întreține și folosește-ți creierul în fiecare zi din viata ta!

VII. Câteva clasificări ale memoriei:

a) În funcție de durata stocării: memorie de scurtă și lungă durată
b) În funcție de specializarea organelor de simț: memorie vizuală, auditivă, olfactivă, gustativă sau kinestezică.
c) Procesul de memorare poate fi voluntar sau involuntar.
d) Memorie activă și pasivă.

Contribuie la îmbunătățirea acestui articol!

Dacă folosești o metodă care a dat roade în cazul tău, cunoști metode noi, ai link-uri cu surse cu informații interesante sau folosești tehnici de memorare eficiente nu ezita să lași un comentariu. Comentariile de calitate pot ajuta și alte persoane să progreseze. 🙂

Bibliografie + alte surse de informare:

 1. https://www.salk.edu/news-release/memory-capacity-of-brain-is-10-times-more-than-previously-thought/
 2. https://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasă/2005/03jun_năps
 3. “Tehnici de superinvatare: cum să inveti rapid și foarte bine”, Oana Panagoreț, C.M. Armeanu, Alexandria, Tipoalex, 2002, p.236. /ISBN: 973-8223-36-9;
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2649674/
 5. https://ro.wikipedia.org/wiki/Memorie
 6. https://musicandmemory.org/
 7. https://web.archive.org/web/20170911185824/http://www.jetlog.com/fileadmin/downloads/NASA_TM_94_108839.pdf
 8. “Regulile creierului”, John Medina, trad.: Roxana Barsanu, București, Lifestyle Publishing, 2017. / ISBN: 978-606-789-065-5
 9. “Viitorul minții umane” (The Future of the Mind: The Scientific Quest to Understand, Enhance, and Empower the Mind), Michio Kaku, trad. Constantin Dumitru-Palcus, Editura Trei, 2016. / ISBN: 978-606-719-833-1
 10. “Regulile de aur ale lui Napoleon Hill : scrierile pierdute”, Napoleon Hill, trad.: Bogdan Georgescu, București, Curtea Veche Publishing, 2013. / ISBN: 978-606-588-452-6 ;

Sursele imaginilor:

Îți mulțumesc pentru atenție! 😇

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here