Cum scapi de stres? 46 de Metode și Tehnici de Relaxare prin care poți reduce stresul

0
3784
Cum scapi stres prin relaxare paradis verde

S
tresul, denumit și boala secolului 21, se datorează în special stilului nostru de viață alert, agitat și dezorganizat, caracterizat în special prin lipsă de timp, probleme familiale, situația economică dezastruoasă sau a deciziilor greșite pe care le luăm.

Nivelul de stres diferă de la un individ la altul. Netratat, îți poate grav sănătatea și poate duce la alte boli precum tulburări ale aparatului digestiv, cardiovasculare, insomnii, migrene, boli de piele, diabet și multe altele complicații. Totodată stresul îți poate afecta și relațiile personale și locul de muncă datorită nervozității pe care ți-o crează.

Cauzele stresului

 • Locul de muncă;
 • Lipsuri financiare;
 • Probleme de sănătate;
 • Nu te odihnești suficient;
 • Viciile;
 • Șomajul;
 • Datoriile la bănci;
 • Neînțelegerile familiale;
 • Evenimentele naturale precum inundațiile, cutremurele s.a.m.d.
 • Orice provoacă organismului tău o stare de tensiune și o reacție anormală.

Simptomele stresului

 • Durerile de cap;
 • Tensiune musculară;
 • Tulburări ale somnului;
 • Simți o stare de oboseală permanentă;
 • Îngreunarea respirației’;
 • Transpiri excesiv;
 • Nu te poți concentra corespunzător;
 • Nervozitate;
 • Folosești viciile precum alcoolul și fumatul ca să te poți relaxa;
 • Nu poți să te relaxezi din cauza gândurilor care te macină  continuu;
 • Simți o tensiune continuă;
 • Alte simptome pe plan fizic, intelectual și emoțional.

Cum poți evita stresul?

În primul rând trebuie să conștientizezi care sunt cauzele stresului în cazul tău, să ți le notezi și să începi să te gândești la metode prin care le poți elimina sau la o consultare medicală. Poți ține un jurnal zilnic în care să îți notezi tot ceea ce te stresează, cum te liniștești, cine sau ce îți amplifică stresul. După ce observi toate aceste situații trebuie să acționezi.

Poți folosi:

Consultația medicală. Există momente în viața în care nu poți face față nivelului de stres acumulat. Nu poți scăpa de stres cu tehnici simple de relaxare sau alte metode tradiționale, iar în acest caz nu trebuie să amâni consultarea unui medic specialist. Ședințele de terapie sau alte tipuri de consultări te pot ajuta să treci peste astfel de momente;

Discuții cu o persoană apropiată în care ai mare încredere, în fața căruia poți să te destăinui;

Tehnici de relaxare.

Cum poți reduce nivelul de stres?

1. Ascultă muzică de relaxare

Muzica te poate deconecta după o zi nefastă. Ascultă genul muzical preferat (cea mai recomandată este muzica clasică) sau o melodie care știi te poate destinde. Evită muzică hard și cea care conține mesaje triste. Păstrează volumul la un nivel rezonabil.Marconi Union – Weightless

Muzică Tibetana – 11h

Muzică de relaxare – 3h

2. Dansează

Pune-ți muzica preferată și dansează. Totul este să te distrezi. Dacă nu știi să dansezi, învață pașii de dans pentru genul tău de muzică preferat. :))

3. Scrie!

Scrisul este un bun mijloc de exteriorizare a sentimentelor care te frământă într-un anumit moment. Scrie ceea ce te stresează și la sfârșit o te simți mult mai ușurat. După un timp recitește ceea ce ți-ai notat și încearcă să înțelegi care au fost problemele cu care te-ai confruntat în acea perioadă. Vei înțelege mult mai bine și cu ajutorul acestor informații vei putea să îți pregătești abordarea viitoarelor momente de cumpănă.

4. Râzi!

Vizionează ceva ce te binedispune și te face să râzi. Râsul și voia bună reduc depresia și anxietatea. Ia-ți porția zilnică de râs cu diversele grupuri de comedie sau cu videoclipuri pe Youtube sau alte site-uri de divertisment:

5. Odihnește-te suficient!

Încearcă să găsești un echilibru între muncă și odihnă astfel încât să combați oboseala psihică și fizică. Recuperează-ți energiile cu ajutorul unui somn de calitate și încearcă să te odihnești și să te relaxezi cât poți de mult în timpul tău liber.

Sfaturi pentru un somn odihnitor și liniștit

6. Ia o pauză!

Dacă lucrezi intens la o activitate care te solicită și deja simți că devii stresat încearcă să iei o mică pauză. Poți preveni aceste momente tensionate printr-o simplă planificare: pauză de 5 minute la fiecare oră de lucru sau din 3 în 3 ore câte 15-30 minute.

7. Fă o plimbare!

Fă o mică excursie în natură sau într-un loc în care știi că te poți relaxa. O simplă plimbare te poate ajuta să îți pui în ordine gândurile și să te deconectezi de la problemele care te presează.

8. Discută cu cel mai bun prieten!

Chiar dacă ceri sau nu sfaturi, discuțiile cu cea mai apropiată persoană te pot ajuta să te descarci sau să îți deviezi gândurile de la probleme care te frământă. Încearcă să ai o conversație constructivă.

9. Elimina încordarea musculara prin exerciții!

Fa exerciții simple pentru încălzirea generală a corpului. Această încălzire poate fi urmată de exercițiile specifice fiecărei grupe musculare în cazul în care dorești o ședință îndelungată. Fă exerciții doar dacă ești apt din punct de vedere medical !!!

10. Petrece-ți timpul cu persoanele apropiate!

Ține legătura cu persoanele apropiate și comunică cu ele cât de des poți. Crează-ți un cerc de prieteni cu care poți discuta și te poți relaxa făcând diferite activități. Persoanele care socializează des cu un cerc de prieteni tind să fie mai fericite decât cele care preferă să fie închise.

11. Folosește meditația!

Cunoașterea interioară oferită de meditație te poate ajuta să identifici gândurile negative și să le elimini. 5-10 minute de meditație îți pot aduce liniștea pe care o cauti.

12. Fii pozitiv!

Atunci când ești stresat, ia o pauză și imaginează-ți ceva pozitiv. Imaginează-ți cum reușești să termini ceea ce ți-ai propus și beneficiile rezultate din reușita ta. Plasează-te în imaginația ta într-o lumină favorabilă încercând să trăiești sentimentele bucuriei care te cuprinde.

13. Bea un ceai!

Ceaiurile te pot calma ajutându-te să îți menți echilibrul pentru o perioadă de timp. Folosește ceaiurile calmante precum cele de lavanda sau de mușețel.

14. Fa mișcare cel putin 30 de minute pe zi.

Practicarea unui sport precum înotul sau ciclismul este bună atât pentru sănătatea ta cât și pentru a reduce semnificativ nivelul de stres. Crează-ți un program săptămânal în care să folosești minim 30 de minute din timpul tău liber pentru o activitate sportivă.

Atenție! Nu toți suntem apți d.p.d.v. medical pentru a face exerciții fizice. Pentru siguranța ta fă o consultație medicală înainte de a practica orice tip de sport.

15. Respira adânc!

Poate că una dintre cele mai simple tehnici de relaxare este controlarea respirației: respiră adânc de 10 ori, concentrându-te asupra modului în care respiri. Ușor, ușor vei simți o ușoară relaxare a corpului tău care îți va permite să reduci nivelul de stres la care ești supus.

16. Vorbește pozitiv!

Vorbește despre propria ta persoană într-un mod pozitiv. Trebuie să înțelegi că totul vine din interiorul tău. Dacă tu vezi doar părțile tale negative vei acționa ca atare și vei fi din ce în ce mai stresat. Nu-ți mai căuta tot timpul scuze. Fii responsabil, evită negațiile și vorbește pozitiv despre viitorul tău.

17. Donează!

Orice gest va fi răsplătit mai devreme sau mai târziu, direct sau indirect. Făcând donații vei contribui la ajutarea unor persoanele aflate în dificultate și te va face să te simți mult mai bine. Ajută persoanele din comunitatea în care locuiești, fă donații la casele de copii și azilele de bătrâni sau dacă îți este mai comod poți dona bani online fundațiilor sau asociațiilor care se ocupă cu acest domeniu:

18. Jurnal de umor

Notează-ți tot ceea ce te distrează în fiecare zi: glume, întâmplări hazli, personaje care ți-au stârnit râsul și tot ceea ce ți se pare amuzant în viața de zi cu zi. Folosește aceste amintiri plăcute atunci când dorești să te distrezi și să scapi de stres.

19. Folosește-ți pasiunea

Fă ceea ce îți place să faci cel mai mult. Cu siguranță ai o pasiune care te electrizează de fiecare dată. Folosește-o ca pe o armă împotriva stresului tău. Fie că este sportul, muzica, cititul sau gătitul, atunci când o folosești trebuie să o faci doar din plăcere, evitând fixarea de termene și orice alt fel de presiune.

20. Fă o ședința de masaj

Masajul este o metodă plăcută prin care te poți relaxa fizic și psihic prin activarea circulației sangvine și limfatice, diminuând astfel starea de stres.

Bazele masajului

21. Ia-ți o vacanță

Din când în când fiecare dintre noi are nevoie de o perioadă de repaus, în care să te deconectezi de problemele cotidiene. Fie că este o vacanță lungă sau doar de câteva zile te va ajuta cu siguranță să revii cu forțe proaspete.

22. Crează-ți un loc al fericirii

Poate fi o grădină cu flori, o cameră cu lucruri personale la care ti foarte mult, locuința copilăriei cu diversele sale amintiri ș.a.m.d. Folosește micul paradis pe care ți l-ai creat atunci când te simți stresat.

23. Prioritizează-ți obiectivele în fiecare zi

Elimină timpul pierdut astfel încât să ai suficient timp pentru activități importante. Mulți dintre noi cad în capcana rezolvării sarcinilor care nu sunt importante iar pierderile de timp cauzate ne afectează atunci când trebuie să lucrăm la cele importante, devenind astfel foarte stresați. Crează-ți o listă cu sarcinile pe care le vei îndeplini în ziua respectivă și ordonează-le în funcție de importanța lor. Fii eficient atunci când lucrezi!

Cum poți să îți îmbunătățești productivitatea când lucrezi pe calculator

24. Folosește Aromaterapia

Aromaterapie îți poate scădea nivelul de stres. Uleiurile esențiale precum cele de lavandă emană un miros relaxant, reducând astfel tensiunea din corpul tău.

25. Fă-ți curățenie în camera! Fă-ți patul!

Trebuie să te obișnuiești să îți faci patul și curățenie în dormitor imediat ce te trezești dimineața. Poate părea banal dar dacă vei lăsa dezastru în camera ta și îl vei regăsi când te vei întoarce în dormitor nivelul tău de stres va crește, mai ales când pe neașteptate vei primi o vizită. Pe de altă parte te vei simți mult mai bine când îți vei vedea că dormitorul curat și totul pus în ordine.

26. Liniștește-te

Sunt unele momente în care ai nevoie pur și simplu de liniște. Încearcă să nu te mai agiți și să găsești echilibru printr-un moment de liniște profundă.

27. Citește o carte interesantă

 

Folosește-ți timpul într-un mod constructiv dezvoltându-te intelectual și spiritual prin citirea cărților. Având atenția și concentrându-te pe subiectul cărții vei uita de propriile probleme intrând în lumea imaginației și a ideilor revelatoare.

De ce este important sa citești cărți? Află Motivele, Avantajele și Satisfacțiile aduse de citirea unei cărți

Dacă nu știi ce cărți să citești poți folosi aceste sugestii:

28. Mănâncă sănătos și nu fă excese.

Indigestiile și alte efecte produse de excesele de mâncare îți pot crește nivelul de stres. Mănâncă strictul necesar și consumă alimente care pot determina creșterea serotoninei (hormonul fericirii) precum pâinea integrală, cerealele, laptele, bananele, prunele etc. sau alte alimente care te ajută să faci față stresului.

29. Evita alcoolul și fumatul.

Nu căută salvarea de moment în aceste două vicii. Pe termen lung îți vor crea dependentă și îți vor agrava starea de sănătate. Ca să te convingi de efectele negative ale acestor vicii citește aici și aici.

30. Închide toate electronicele înainte de culcare.

Mai multe detalii despre radiații puteți afla în acest articol.

31. Elimină sursele de stres.

Evita situațiile sau persoanele care te pot stresa.

32. Crează-ți o listă cu idei de cadouri

Pe lângă faptul că te va ajuta în timpul tău liber să îți alegi mult mai repede cadourile pentru persoanele apropiate sau pentru zilele onomastice, cu siguranță te vei destinde imaginadu-ți bucuria pe care o vei face celor dragi.

33. Gândește pozitiv

Optimismul îți poate îmbunătăți nivelul calitativ al vieții tale. Pesimismul te va împiedica întotdeauna să faci ceea ce ar trebui să faci. Gândește pozitiv și fă tot ceea ce poți pentru îmbunătățirea calitativă a vieții tale și pentru a găsi calea către succes. Succesul îți va reda siguranța și îți va reduce perioadele de stres.

34. Echilibrează-ți viata

Încearcă să îți găsești echilibrul în plan personal, familial, financiar și al sănătății. Echilibrul fiecăruia dintre aceste domenii îți poate readuce fericirea. Nimic nu este perfect dar orice poate fi la un nivel bun.

35. Planifică-ți fiecare săptămâna în avans

În fiecare duminică fă-ți planificările pentru săptămâna următoare. Gândește-te ce situații ți-ar produce disconfort și ia măsurile necesare încă de la începutul săptămânii. Salvează-ți timpul prin planificări și elimină pe cât posibil pierderea sa cu activității care nu îți îmbunătățesc calitatea vieții. Timpul economisit folosește-l pentru pasiunile tale sau alături de cei dragi.

36. Crează-ți propriile strategii de eliminare a stresului.

Fiecare dintre noi este unic în felul lui. Gândește-te cum ai trecut peste o perioadă în care ai fost stresat. Sunt șanse foarte mari să îți fi creat, fără să conștientizezi, o metodă prin care să scapi de stres. Folosește-ți propriile experiențe în combaterea stresului.

Alte sugestii:

37. Fă un dus fierbinte;

38. Elimină zgomotul puternic;

39. Dă o petrecere cu prietenii tai;

40. Cumpără-ți ceva ce îți place și îți dorești de foarte mult timp;

41. Joacă-te;

42. Cânta melodiile preferate;

43. Fă exerciții cardio;

44. Hidratează-te. Când ești deshidratat iei mult mai greu decizii și ești predispus la stres;

45. Axează-te pe un singur obiectiv (Nu trebuie să faci mai multe lucruri în același timp);

46. Dezvoltă o strategie pe care o vei folosi de fiecare dată când ești stresat.

Atenție! Informațiile din acest articol nu trebuie să înlocuiască asistență medicală. Există probleme de sănătate pe care le puteți trata doar apelând la un medic specialist.

Tu cum scapi de stres?
Care este metoda ta favorită?
Ce ai adăuga în lista de mai sus?

Mulțumesc pentru idei! 😇

Autorul imaginii – https://pixabay.com/en/users/sasint-3639875/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here