Cum să îți faci și sa îți menții câinele fericit si intr-o forma buna?

0
1202
Cum să îți facicâinele fericit

Câinele este unul dintre cele mai fidele și iubitoare animale domestice pe care un om le poate avea lângă el. Relația dintre un câine și stăpânul său este unică și poate deveni atât de puternică încât la nevoie câinele devine capabil să își sacrifice propria viață.

Dacă ești în căutarea unor metode prin care să îți ții camaradul fericit, sănătos și plin de energie pozitivă poți să te folosești de sfaturile de mai jos, iar în videoclipuri poți vedea cum se descurcă ați patrupezi. :))

Oferă-i atenție și importanță prin responsabilizare!

Ca și omul, câinele se simte foarte bine atunci când are activități de făcut, treburi prin casa care îl fac să se simtă important pentru persoanele din jurul său. Un alt avantaj este că îl și responsabilizezi și el se și distrează în același timp. De altfel, sunt o mulțime de lucruri de făcut prin casa pe care cu siguranță le va face bucuros, pentru el fiind doar un alt mod de distracție. 😀

Joacă-te cu el

Jucându-te cu el diverse jocuri este modalitatea potrivită prin care îl menții în formă. Poți să folosești jocuri fizice sau jocuri care să îl dezvolte mental. Orice ce ai alege cu siguranță te va răsplăti cu dragostea lui. 😀

Puteți sa faceți diverse dansuri, plimbări amuzante sau jocuri de-a v-ați ascunselea ca în videoclipul de mai jos. :))

Oferă-i alimentația adecvată

În funcție de posibilitățile pe care le ai, poți opta pentru hrana gătită sau bobite speciale. În cea ce privește hrana gătită avantajul ar fi că îi poți oferi o masă diversificată în funcție de anotimp și activitățile pe care le are. Însă, la fel de bine, poți să îi dai celebrele bobite. Atenție însă la calitatea hranei pe care o cumpărați și la cantitatea zilnică pe care i-o dați câinelui. Trebuie să țineți cont de greutatea lui și de activitățile zilnice pe care le are. Din prea mult exces de zel s-ar putea să aveți tendința de a îi oferi mai multă mâncare, ceea ce unui câine care nu face mișcare suficientă îi va cauza probleme cu greutatea. De altfel, principala problema întâlnită la majoritatea câinilor este cea a supraponderabilității.

În cazul în care aveți mai mulți cățeluși, folosiți boluri distincte pentru fiecare cățel în parte și puțină disciplină (Nu ar strica!), pentru a evita posibilele certuri între ei. 🙂

Oferă-i o alimentație bogată și diversificată pentru a avea suficientă energie și poftă de viață!

Cumpără-i jucării

Pentru distracția sa îi poți cumpăra jucării cu care să se distreze în “timpul său liber”, care să îl mențină activ din punct de vedere fizic sau să le folosiți atunci când vă jucați cu el, de exemplu pentru aport. De asemenea, sunt și jucării care îi pot dezvolta inteligența patrupedului tău. Dacă nu aveți un buget adecvat puteți să inventați și să creați jucării din materialele disponibile prin casă. Totul depinde bugetul pe care îl aveți și/sau de inspirație.

Oferă-i un prieten patruped!

Compania altor câini este metoda perfectă pentru orice câine singur care are o energie debordantă și este sociabil. Este ca și omul. Cui îi place să fie singur? Fiind mai mulți câini se pot juca împreună, se țin în priză unii pe alții și cel mai important este că niciodată nu se vor plictisi împreună. 😀 Mare atenție însă la acceptarea nou venitului / veniților. De preferat ar fi să îi oferi un partener din primele luni de viață pentru că la maturitate s-ar putea să nu fie atât de permisiv, pe cât îți dorești, cu micii cățeluși. În acest sens poți observa reacțiile câinelui tău în parc, față de alți câini. De obicei în acele cazuri îți dai seama dacă este sociabil sau nu. Un alt sfat este să îi faci cunoștință cu noul cățel într-un teritoriu neutru. 🙂 Mai multe articole despre acest subiect: articolul 1, 2, 3.

Ai grijă de sănătatea lui

În acest sens carnetul sanitar trebuie să fie complet cu vaccinurile specifice, apoi pastile sau soluții împotriva paraziților, purecilor, căpușelor. Un cățel sănătos trăiește liniștit și fără dureri, este plin de vitalitate iar fericirea lui vine de la sine.

Menține-l la greutatea potrivită (Întrebă medicul veterinar despre acest subiect)

Obezitatea este problema de sănătate numărul unu în rândul câinilor. Cel mai probabil acest lucru se întâmplă datorită mâncării foarte procesate și cu foarte mulți aditivi pe care aceștia îi ingerează din ce în ce mai des.

Ai grijă să fie într-o stare fizică bună!

Laudă-l 🙂

Este foarte important să îți lauzi câinele atunci când face ceva bun sau pur și simplu când este fericit. În acest mod vei construit o relație puternică cu el iar de fiecare dată când el va auzi tonul vocii și cuvintele prin care îl apreciezi se va simți confortabil, sigur pe el și iubit de tine.

Nu uita să îl răsplătești fizic cu o mică gustare, dar nu atunci când face boacăne. :))

Antrenează-l și disciplinează-l

Antrenamentul câinelui are multiple beneficii. Nu numai că îi va stimula activitatea cerebrală dar te va ajuta să construiești o relație pozitivă cu el, să înțeleagă așteptările tale și să eviți posibilele problemele de comportament.

Un exemplu de antrenament pozitiv. 🙂

În antrenamentul lui folosește tehnici moderne care se axează pe învățarea câinelui că meritați să fiți ascultat, că sunteți o persoană de încredere, înlocuind clasică metodă de corectare continuă a comportamentului său.

Oferă-i libertate de mișcare și spațiu de joacă

Cred că principala problemă a câinilor care sunt ținuți la bloc este lipsa de spațiu. Câinele în general este plin de energie și are nevoia să se exteriorizeze, să se simtă liber și să dea ture interminabile într-un spațiu cât mai mare posibil.

Dacă stai de exemplu la casă și ai o curte spațioasă, libertatea câinelui în acest mare spațiu este cel mai frumos cadou pe care i-l poți face. Dacă nu ai această posibilitate poți să folosești plimbările prin parc sau plimbările zilnice prin oraș.
Oricum ar fi, câinele are nevoie de libertate. Libertate, libertate, libertate …

Alte sfaturi utile:

– Învață-l să se relaxeze;
– Fă-i un masaj;

– Fă-i o baie cu șampon pentru câini;
– Învață-l lucruri amuzante;
– Dacă ai un câine flufos nu uita în perioada verii trebuie să îi scurtezi suferința provocată de căldurile excesive și să îl tunzi. Dacă nu are ce să îi tunzi sări peste, la următoarea idee… 😀
– Plimbare zilnică într-un mediu nou ( în limita posibilităților schimbă-i mediul în fiecare zi);
– Plimbă-l cu mașina (îl distrează la maxim :D)
– Găsește-i jumătatea! Crează un cuplu canin;
– Dacă este posibil ia-l în excursii cu tine;
– Fă-i o căsuță minunată unde să se odihnească liniștit! 😀

Nu uita! Câinii sunt niște ființe extraordinare!

Tu cum îti faci câinele fericit?

Mulțumesc pentru sugestii! 😇

Sursă imagine – https://pixabay.com/en/beach-puppy-dog-finnishlapphund-1790049/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here