Cum să reții și să îți amintești rapid numele unei persoane

0
1027
Cum sa retii rapid numele unei persoane

Ți se întâmplă des să nu îți poți aminti numele persoanei pe care tocmai ai cunoscut-o? Ai probleme în reținerea numelor noi?

În acest articol vei afla de ce este important să folosești numele persoanelor cu care interacționezi, cauzele care duc la uitarea rapidă și vei învăța trucuri prin care poți reține ușor și rapid numele persoanelor pe care le cunoști.

De ce este important să memorezi numele unei persoane?

Folosirea numelui interlocutorului tău este o modalitate prin care îi transmiți acestuia că este special, că este important pentru tine și îl face să se simtă bine că i-ai reținut numele. Pe lângă acest sentiment de prețuire se crează o conexiune interpersonală care vă va ajuta să comunicați și să vă înțelegeți mult mai ușor.

Fiecăruia dintre noi îi place să i se audă numele însă ești cu adevărat impresionat atunci când o persoană își amintește numele tău după luni sau câțiva ani de la prima întâlnire.

Ce te împiedică să nu îți amintești numele unei persoane?

În primul rând trebuie să realizezi că dacă nu înregistrezi corect numele în memorie poți “uita”. Dar înainte de a învăța cum să reții foarte ușor numele unei persoane, trebuie să identifici și analizezi factorii negativi care îți “afectează” memoria numelor:

  • Nu ai fost suficient de atent atunci când ți s-a spus pentru prima dată numele respectivei persoane;
  • “Uiți” din cauza nervozității sau grijilor pe care ți le faci în legătură cu impresia pe care o vei lăsa;
  • Nu asculți atunci când ți se spune numele;
  • Acorzi prea multă atenție unei alte părți a discuției;
  • Acorzi atenție altor persoane.

Trucuri care pot fi folosite pentru a reține numele unei persoane.

• Întreabă din nou

Dacă nu ai înțeles numele, roagă politicos persoana respectivă să îl repete. Când ți se va repeta numele trebuie să fii foarte atent pentru a-l reține. Această tehnică mai este utilă atunci când un nume este greu de pronunțat sau de înțeles, ești nervos, agitat sau în situația în care un numele este neobișnuit. Dacă nu știi sau nu înțelegi cum se pronunță numele persoanei îi poți cere să îl pronunțe din nou pentru a evita o posibilă greșeală. Dacă pe parcursul discuției ai uitat numele întreabă din nou respectiva persoană. Fă-o politicos! ex: “M-am simțit atât de bine încât ți-am uitat numele. Ai putea să îl repeți?”

• Repetă numele imediat ce îl auzi

O altă tehnică este repetarea numelui imediat ce l-ai auzit. Această repetiție trebuie să fie făcută cât mai normal și mai plăcut posibil. De exemplu:
– Bună! Eu sunt Cristina.
– Îmi pare bine că te cunosc Cristina / Mă bucur să te cunosc Cristina etc.

• Repetă numele în timpul conversației

În timp discuțiilor cu interlocutorului tău folosește-i numele atunci când este posibil. Folosește-te în special de întrebări:
„- Ce planifici pentru următoarea vacanță, Angi? „
„- De cât timp lucrezi în acest domeniu, Andra?”
Când îți vei lua rămas bun nu uita să-i folosești din nou numele: „- A fost o plăcere să te cunosc, Angi.”

• Asociază numele cu persoane cunoscute

Nu de puține ori ți se va întâmpla să cunoști persoane ale căror nume sunt identice sau asemănătoare cu cele ale persoanelor apropiate (părinți, frați, verișori, prieteni, cunoștințe). O altă coincidență este acea când persoana cu care discuți are același nume sau prenume cu o celebritate sau o personalitate istorică. Folosește-te de aceste coincidențe și crează asocieri pentru o reținere facilă.

• Fă asocieri cu flori, obiecte, localități

Crează mental asocieri cu nume de flori, localități, obiecte, animale ca de exemplu: Liliana – Liliac, Viorica – Viorea, Bucur – București.

• Notează!

Dacă dorești să fi 100% sigur că nu vei uita, notează-ți la sfârșitul discuției numele în telefon, agenda, jurnal etc. De preferat ar fi să adaugi și câteva informații suplimentare pentru a nu crea confuzie între persoanele cu același nume și pentru a-ți aduce aminte de momentul și perioada în care ați făcut cunoștință pentru prima dată și detalii de care vei dori să te folosești la viitoare întâlnire.

• Folosește mnemotehnica numelor

Alege prima literă a fiecărui cuvânt că în exemplele următoare: Mihai Răzvan Ungureanu – MRU, Victor-Viorel Ponta – VVP, Traian Băsescu – TB.

• Vizualizează numele unei persoane

Imediat ce ai auzit pentru prima dată numele încearcă să îți imaginezi un text cu numele respectiv.

• Asociază numele persoanei cu o imagine

De cele mai multe ori nu îți poți aminti numele persoanei dacă nu îți amintești și aspectul fizic. De aceea este foarte bine că după ce auzi pentru prima dată numele să îl asociezi cu o imagine care să aibă legătură cu persoana repectivă sau o imagine spectacoloasă astfel încât să îți fie foarte ușor să îți amintești.

• Asociază aspectul persoanei cu numele său

Examinează persoana pe care tocmai ai conoscut-o și încearcă să găsești ceva neobișnuit ce ține de aspectul său fizic (modul cu arătă urechile, părul, ochii, nasul, pistrui etc.). Apoi crează o legătură mentală între nume și caracteristică respectivă.

• Află informații suplimentare despre persoane înainte de a le cunoaște

Vei reține mult mai ușor dacă afli informații despre respectivele persoane înainte de a le cunoaște. În acest sens te poți folosi de prieteni sau cunoștințe.

• Folosește-ți memoria în fiecare zi

Amintirea numelor nu se poate face fără practică. De aceea este indicat ca în fiecare zi să folosiți tehnicile menționate mai sus până se va crea automatismul reținerii.

Ce poți face atunci când ai uitat un nume?

Sunt momente în care nu îți aduci aminte numele persoanei oricât de mult ai încerca. Atunci când te afli în această situație cere ajutorul prietenilor sau persoanelor care știi că te pot ajuta. Dacă nu poți apela la ajutorul unei persoane cunoscute poți să îți ceri scuze persoanei respective și să o rogi să îți spună numele din nou.

• Folosește internetul

Poți încerca folosirea rețelelor sociale precum Facebook, Google +, Twitter sau al motoarelor de căutare precum Google, pentru a găsi prin intermediul prietenilor, tagurilor, sau căutărilor numele dorit.

• Amintește-ți numele indirect

Fă legătura cu situații sau persoane care să te ajute să îți amintești un nume. Să ne imaginăm că ai cunoscut-o pe Lara la petrecerea organizată într-un club din București cu ocazia zilei de 14 februarie. Dacă nu îți amintești numele folosește-te indirect de numele clubului, prima literă a numelui, de aspectul ei și de orice alt detaliu care te poate ajuta. Foloste informațiile indirect până îți vei aminti numele respectiv.

Totul ține de voință și de antrenament. Motivează-te și antrenează-te astfel încât să îți creezi automatismul reținerii numelor celor cu care intri în contact.

Tu ce trucuri folosești pentru reținerea numelor?
Contribuie la îmbunătățirea articolului prin comentariile tale.

Mulțumesc anticipat! 😇

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here