Cum să te motivezi astfel încât să îți atingi obiectivele

0
1860
Cum să te motivezi

De ce îți pierzi motivația?

Cauzele principale sunt:

 • Nu ai un obiectiv clar stabilit;
 • Nu ai dorit să te schimbi;
 • Nu ai avut suficientă încredere în forțele proprii;
 • Ai fost negativist;
 • Viata personală este deficitară;
 • Nu ai cunoștințele necesare.

Cunoaște-ți propria persoană!
Identifică de ce nu poți sau nu vrei să te motivezi

Pentru a înțelege de ce nu te poți motiva trebuie să pleci de la cunoașterea propriei persoane. De aceea îți propun un set de întrebări la care să reflectezi:

 • La ce nivel calitativ este viața ta acum?
 • Îți dorești să ai o viață mai bună?
 • Ești mulțumit de ceea ce ai făcut până în acest moment?
 • Ce dorești să realizezi în viitor?
 • Ce te-a făcut fericit în trecut? Ce te face fericit acum? Dar în viitor?
 • Ce te face nefericit? Cum crezi că poți elimina aceste cauze?
 • De ce ai nevoie ca să îți îndeplinești obiectivele pe termen scurt și lung?
 • Ce te împiedică să progresezi?
 • Folosești autosugestia pentru motivarea ta?

Elimină frica interioară!

Robert Kiyosaki: “Învingătorii nu se tem să piardă. Învinși se tem. Eșecul este parte a succesului. Oamenii care evită eșecurile evită și succesul.”

Frica interioară te determină să nu faci ceea ce ar trebui să faci. Cel mai mare dușman al tău ești tu însuți. De câte ori ai vrut să faci un lucru și ți-au apărut imediat în minte afirmații de acest gen:

 • Dacă greșesc;
 • Nu pot să fac;
 • Dacă nu fac bine;
 • Dacă persoanele din jur râd de mine sau nu sunt de acord;
 • Nu sunt în stare să fac ș.a.m.d.

Trebuie să înțelegi că mintea îți joacă feste mai ales când ieși din “zona de confort”. Tot ce am enumerat mai sus se aplică și asupra motivației tale. Realitatea este una singură: îți sabotezi propria persoană. Îi transmiți conștientului tău mesaje negative și el reacționează ca atare. Cum să te motivezi dacă îți sugerezi tot timpul că nu poți să faci ceea ce îți propui?

Ești ceea ce gândești în majoritatea timpului. Gândești motivatoriu, devii motivat!

Această frică te afectează din două motive: te ține nemotivat și te epuizează psihic datorită propriilor tale gândurilor negative. De aceea, pentru a reuși să te motivezi trebuie să îți învingi frica interioară. Frica este cel mai mare dușman al tău. Atunci când îți apare sau reapare frica contracarează-o prin afirmații pozitive de genul:

 • Eu pot să o fac;
 • Eu reușesc;
 • Eu am încredere în mine;
 • Nu îmi este frică;
 • Înapoi la lucru s.a.m.d.

Apoi începi imediat să lucrezi la ceea ce ți-ai propus să faci.

Nu uita!
Cunoașterea = Studiu + Experiența creată de propriile tale greșeli.

Stabilește-ți obiectivele și prioritățile

Motivația apare atunci când ai obiective clare, ordonate în funcție de importanța lor și termene de realizare bine stabilite.

Atunci când îți stabilești obiectivele trebuie să ți cont de următoarele:

 1. Trebuie să îți notezi toate obiectivele. O poți face în scris pe o agendă /coli (recomand) sau într-un document Excel și trebuie să cuprindă toate domeniile în care vrei să progresezi: financiar, familial, profesional, sănătate, timp liber etc.
 2. Trebuie să stabilești o ierarhie clară bazată pe importanța lor. Ca să îți fie mai ușor te poți folosi de un un sistem simplu de notare (ABCD):
  • Fiecare obiectiv trebuie să fie încadrat într-o categorie care va fi denumită alfabetic cu A – cele mai importante, B – mai importante, C – importante, D – mai puțin importante etc. În această clasificare folosește principiul Pareto 80/20.
  • Dacă ai mai multe obiective la pe aceeași scară a importanței le poți nota cu cifre: A1, A2, A3, A4 …

  Pentru îndeplinirea celor mai importante obiective (cele din categoria A) trebuie să lucrezi zilnic până le termini.

 3. Trebuie să stabilești cum poți să îți îndeplinești obiectivele:
  • De ce cunoștințe ai nevoie?
  • De ce materiale (softuri, utilaje etc. ) ai nevoie?
  • De ce surse financiare ai nevoie?
  • În cât timp poți realiza ceea ce îți propui?
 4. Termene de realizare a obiectivelor stabilite clar și realist.

Acționeaza!

În zadar îți creezi visuri dacă nu faci nimic pentru a le îndeplini. Dacă nu acționezi, totul va fi doar un vis frumos. Motivația apare și se menține atunci când acționezi în direcția pe care ți-ai propus-o, atunci când vezi și simți rezultatele muncii tale.

Stabilește-ți recompense

Recompensele sunt foarte buni stimulatori motivaționali. Cu cât ai o recompensă pe care o dorești mai mult cu atât ești mai motivat să îți îndeplinești obiectivul și să crești viteza de realizare a lui. Recompensele pot fi de orice tip atât timp cât știi sigur că te motivează:

 • Recompense financiare;
 • Recompense materiale;
 • Mai mult timp liber etc.

!!! Trebuie să îți stabilești recompense atât pentru micile realizări cât și pentru cele mai importante într-un raport care trebuie să țină cont de importanța reușitei.

Folosește-ți creativitatea

Propria ta creativitate te motivează atunci când o folosești pentru crearea propriul produs sau pentru îmbunătățirea proiectului la care lucrezi. Satisfacția realizării sau îmbunătățirii unui produs îți oferă pe lângă o doză de motivație suplimentară, o mai mare implicare și viteza de lucru suplimentară.

Folosește vizualizarea

Vizualizarea succesului este cel mai bun stimulent. Foarte probabil că ai mai simțit acest sentiment de euforie după ce ai realizat un obiectiv personal foarte important. Vizualizează și retrăiește sentimentele pe care le-ai avut în acele momente. Mai mult ca sigur te vei simți foarte bine și vei dori să ai acest sentiment cât mai des posibil. Aceeași tehnică a vizualizării o poți folosi pentru motivarea ta.

Imaginează-ți că reușești, că obții ce ți-ai propus, că lucrezi foarte bine. Imaginează-ți cum va arăta realizarea ta. Una dintre cele mai bune tehnici este să combini vizualizarea cu recompensele pentru a-ți stimula și mai mult motivația. Imaginează-ți cum va arăta proiectul tău și cum te vei bucura de recompensă dacă lucrezi în parametrii pe care îi stabilești.

Îmbunătățește-ți planificările

Pentru a-ți menține motivația pe termen lung trebuie să îți îmbunătățești treptat planificările. Cu ajutorul experienței pe care o capeți de-a lungul perioadei de timp alocate proiectului tău poți adăuga idei noi, îți poți reface planificarea actuală printr-o altă reorganizare sau pur și simplu poți adăuga observații care îți pot îmbunătății viitoarele decizii.

Trebuie să înțelegi că gândirea ta evoluează pe măsură ce îți îmbogățești cunoștințele și pe parcurs fie vei constata că nu ți-ai organizat judicios timpul, fie că îți vin noi idei care vor trebui integrate în planul de lucru inițial.

Cere sfaturi apropiaților

Întreabă-ți prietenii, rudele, alte persoane în care ai încredere despre metodele prin care reușesc ei să se motiveze. Ai să rămâi uimit câte idei, directe sau indirecte, îți vor oferi aceste discuții. Pe deasupra vei putea observa ce a mers și ce nu la aceste persoane.

Citește cărți motivaționale

Ai carte, ai parte! Sunt la momentul actual mii de cărți de buna calitate pe care le poți citi. Cunoașterea te va ajuta cu siguranța să îți rezolvi toate problemele.

Nu te compară cu alții atunci când nu este cazul. Compară-te cu tine însuți!

„Vrei să fii fericit? Nu privi în sus, privește în jos. Dacă te vei uita în sus, vei vedea oameni mai fericiți ca tine și vei deveni invidios. Și te va durea pentru că omul este egoist.

Vrei să fii fericit? Privește în jos, la cea mai gravă nenorocire, la cea mai mare nenorocire: la un orb. Privește un orb și te vei duce liniștit acasă. Privește în jos pentru că vei vedea durerea, ce înseamnă durere, vei vedea spitalul din Regele moare …” Dem Rădulescu citează din opera lui Eugen Ionescu (piesa „Regele moare”) în emisiunea „Profesioniștii” (o puteți viziona aici ).

Raportarea nerealistă la alte persoane îți poate distruge motivația. Nu te poți compara cu expert când ești la începutul cunoașterii. Nu poți să te compari Lionel Messi când tu joci în diviza a VII-a. Ceea ce poți face este să te informezi în legătură cu modul de pregătire, să te pregătești cum se pregătește elita dintr-un domeniu de activitate, să inovezi, să te motivezi pentru reușită.

Găsește-ți propriile soluții!

Gândește-te la trecutul tău. Ce te-a motivat în trecut să faci ceea ce ți-ai propus?
Este posibil ca în acest fel să găsești propriile tale soluții. Marele avantaj va fi că aceste metode au dat rezultate în trecut. Nu trebuie să te cantonezi doar la acestea ci trebuie să îți deschizi mintea și să testezi cât mai multe dintre ele până vei găsi varianta cea mai bună.

Testează și aplică ceea ce ți se potrivește și dă rezultatele pe care ți le dorești.

Tu cum te motivezi ?

Mulțumesc! 😇

Bibliografie:
– Incepe cu ce nu-ti place: 21 de soluții pentru a pune capăt amânarilor și a realiza mai mult într-un timp mai scurt, Brian Tracy, Editia a III-a, București, Curtea Veche Publishing, 2015. / ISBN: 978-606-588-765-7

 

Sursă imagine- https://pixabay.com/en/mountaineering-climbers-storm-rough-2124113/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here