Metode eficiente prin care poți învăța rapid orice limbă străină.

0
1832
Învață orice limbă străină rapid

În primul rând, atunci când vrei să înveți o limbă străină trebuie să ai dorința și motivația necesară. În al doilea rând, trebuie să înveți în propriul tău stil, cu ajutorul pasiunilor pe care le ai.

Cheia învățării oricărei limbi străine este să înveți folosind următoarea schemă:

50% din timpul alocat faci Practică și Recapitularea a ceea ce înveți.
[Text + Imagine + Audio (Pronunția corectă) sau Videoclip / Film.].

Practică și Recapitulare în 50% din timpul învățării!

Recapitularea și practica sunt esențiale în procesul de învățare pentru că în acest fel poți reține ~90%+ din ceea ce înveți. Omul învață cel mai bine din propriile experiențe, prin ceea ce face.
În general se reține:

 • 10% – din ce se citește (citești un text simplu);
 • 20% – din ce se aude (auzi o înregistrare);
 • 30% – din ce se vede (vezi cuvinte, imagini etc.);
 • 50% – din ce vede și aude în același timp;
 • 70% – din ce spunem (ții un simplu discurs);
 • 90% – din ce faci și spui în același timp. Ai parte de experiență reală, pui în practică ceea ce cunoști, faci o prezentare extraordinară, discuți cu o persoană, faci un produs, creezi un videoclip nou, un curs prin care înveți alte persoană etc.

În particular, procentul de reținere diferă pentru ca fiecare dintre noi este diferit. Fiecare om este înzestrat cu o inteligență specifică sau își dezvoltă mai multe tipuri de inteligențe. De exemplu, dacă o persoană este înzestrat cu o inteligență muzicală, va reține mult mai mult din ceea ce aude, în special prin intermediul muzicii. În acest caz procentul de 20% nu i se mai aplică.

Recapitularea și practica se face prin verbul A FACE și constă în comunicare, reamintire și folosirea informației în practică, prin scris, traduceri, înțelegere a ceea ce se discută, înțelegerea dialectelor s.a.m.d

De aceea, în funcție de pasiunea sau motivația pe care o ai, îți fac câteva recomandări.

 • Încearcă să vorbești cât mai mult în limba respectivă, cu una sau mai multe persoane. Ar fi ideal să poți conversa cu vorbitori nativi, pentru că înveți mult mai repede.
 • Citește cărți sau articole interesante în limba respectivă. Eu citesc cărțile care mă interesează și sunt disponibile pe https://openlibrary.org/ (poți găsi cărți în mai multe limbi: engleză, franceză, spaniolă, germană, japoneză, italiană, portugheză, arabă).
 • Repetă, zilnic, cuvintele învățate, expresii, citate, texte, melodii etc.
 • Vezi videoclipuri / filme în limba pe care o înveți și încearcă să le înțelegi cu sau fără subtitrare. Fii foarte atent la pronunție și fă legătura între subtitrare (dacă este) și dialogurile din film/videoclip!
 • Pune în practică ceea ce ai învățat. Scrie articole în limba respectivă, crează și prezintă proiecte, videoclipuri, înregistrează-te audio, cântă melodii; poți face traduceri din/în limba română.
  * Pune în practică tot ceea ce poți. Un exemplu este videoclipul de mai jos.

De ce îți dorești să înveți o limbă străină?

Ce te motivează? Ce dorești să faci cu această limbă învățată?

Înțelegând acest aspect apar 3 întrebări logice pe care să-ți le pui:

 • De ce îți dorești să înveți o limba nouă?
 • Ce te motivează cu adevărat?
 • Cât timp ai / dorești să aloci pentru a învăța?

După ce stabilești clar aceste 3 elemente crează-ți un plan bine pus la punct, în care să introduci zilnic noi lecții și activități care să te ajute să înveți rapid.

Articol suplimentar.

Cum să te motivezi astfel încât să îți atingi obiectivele

Metode de învățare a unei limbi străine

Cum începi să înveți o limbă străină?

• prin Metoda Muzicală 😀

Asculți muzică în limba care vrei să o înveți. Muzica mai are marele avantaj că începi să înveți pronunția în cel mai plăcut mod cu putință. Ascultă interpreții preferați, cânți în limba pe care o înveți, te distrezi și dansezi. Ce metodă mai frumoasă de învățare există? 😀

(Atenție! Videoclipurile de mai sus sunt doar exemple. Nu toate melodiile sunt traduse corect în videoclipuri. De aceea verificați pe site-urile care traduc versuri sau cu Google Translate. )

Învață cuvintele de bază!

Orice limbă străină are un vocabular de bază format din cuvintele cele mai folosite ale limbii respective. Acestea pot fi 1.500 de cuvinte (de exemplu vocabularul fundamental al limbii române) și pot ajunge la 3.000-5000+ cuvinte în cazul altor limbi.

Cele mai folosite cuvinte și expresii, în limba respectivă, formează baza învățării fiecărei limbi străine. Dacă înveți aceste cuvinte poți să vorbești și să înțelegi limba respectivă, la începător sau nivel mediu, în proporție de 90-95%.

Dacă luam ca exemplu limba engleză, putem găsi pe Google.com numeroase liste (exemplu: “most common words in English“).
În română, pe Google.ro, caută “cele mai folosite cuvinte în engleză“/ “expresii uzuale în limba engleză” / “engleză pentru începători” etc. și adaugi în față 100, 500, 1000, 2.000, 3.000, 5.000 (numărul cuvintelor).

Același mecanism îl poți aplica înlocuind “engleză” cu limba pe care dorești să o studiezi.

Întotdeauna trebuie începi de la simplu la complex, învățând cele mai simple și folosite cuvinte.

• Învață să folosești toate funcțiile instrumentului Google Translate

Google Translate are funcții care sunt foarte utile. Eu folosesc în special boxele micuțe pentru a asculta pronunția și pentru a adăuga cuvintele noi, pe care le traduc și le adaug în “Vocabular”, printr-un click pe steluța. Lista o poți descărca în Google Drive și o poți printa la imprimantă dacă ai nevoie. De asemenea, îți poți crea liste întregi de cuvinte și poți asculta pronunția pentru fiecare cuvânt din această listă.

cum se folosește Google Translate

O altă funcție care m-a ajutat foarte mult să înțeleg ceea ce traduc o poți vedea în imaginea de mai jos. Îți arată frecvența folosirii unui cuvânt în respectiva traducere.

traducere frecventă, mai puțin frecventă si rară

Când citesc cărți în engleză este foarte util pentru că întâlnesc sensuri diferite ale cuvintelor și în acest fel înțeleg care este traducerea potrivită.

Google Translate este unul dintre cele mai utile instrumente, atunci când nu ai altă variantă de tradus. Atunci când nu găsesc o traducere bună caut definiția direct în limba engleză, în dicționar – https://www.dictionary.com.

Aceiași pași puteți să îi faceți pentru orice limbă străină.

• Lecții Audio-Video

Prima variantă este cea a meditațiilor cu profesori specializați în limba dorită. În ziua de astăzi poți face meditați foarte ușor pe Skype sau Facebook call.

Dacă buzunarul nu este prietenul tău în această perioadă :D, caută lecții video făcute de români pentru învățarea limbii dorite, pe Google sau YouTube (de preferat să începi cu YouTube).

Caută: “învață engleza“, “învață franceza“, “învață germana“, “învață japoneza“, “învață chineza“, “învață spaniola“etc.

Ca să găsești și mai multe videoclipuri variază căutările:
învață engleza / învață limba engleză / învață engleza playlistcuvinte în limba engleză / expresii în limba engleză / pronunția în limba engleză / reguli de citire / cele mai folosite cuvinte etc.
În urma acestor căutări poți găsi videoclipuri diverse care te pot ajuta. Vezi de exemplu acest videoclip.

Dacă ai terminat sursele din limba română, caută direct în limba respectivă sau folosește o limbă alternativă. Ai două variante

A) Folosește o limbă străină pe care o cunoști deja.
În cazul meu este limba engleză. Să zicem ca aș vrea să învăț limba italiană. Intru pe YouTube și scriu în limba engleză “learn italian”. Găsesc videoclipul de mai jos și cu ajutorul englezei învăț limba italiană. 😀

De asemenea, poți schimba pe Youtube setările de limbă și locație schimbând țara pentru a vi se afișa rezultate locale. (vezi aici cum)

B) Cauți direct în limba respectivă.
Folosește Google Translate sau oricare alt dicționar ori traducător online pentru a traduce din limba română, învață italiana cuvinte și imagini. Îmi traduce “insegna parole e immagini italiane”.

În acest moment NU mă interesează dacă a tradus sau nu corect. Mă interesează să am câteva cuvinte în limba nativă cu ajutorul cărora să încep căutările pe YouTube Italia (versiunea italiană).

Găsesc următorul videoclip care conține cuvinte în italiană alături de imagini, ca să înțeleg semnificația fiecărui cuvânt în parte și încep să învăț limba direct de la nativi. 😀

• Învață cu ajutorul filmelor

Cu ajutorul filmelor poți învăța:
pronunția;
cuvinte noi cu ajutorul subtitrărilor;
poți face practică prin repetarea replicilor, în timpul filmului, a frazelor, expresiilor și cuvintelor pe care le auzi și vezi;
– îți reamintești mult mai ușor secvențele filmelor și implicit ceea ce înveți.

Unele discursuri sunt pur și simplu memorabile …

Marele Dictator (The Great Dictator) este un film regizat de către Charles Chaplin. În acest film Chaplin joacă în rolul principal.

 • O primă tehnică de învățare este să repeți în timpul filmului discuțiile. Repeți cu voce tare (dacă nu este posibil o poți face în gând) ceea ce spun actorii, înțelegând ce spun cu ajutorul subtitrărilor. Practic “participi” la acțiunea filmului.:D
 • A doua tehnică este să vezi un film sau un videoclip cu subtitrare, iar după ce l-ai văzut și înțeles, să îl vezi fără subtitrare.
 • A treia tehnică este să vezi fără subtitrări și să înveți direct în limba respectivă.

Când vei căpăta mai multă experiență urmărește doar acțiunea din film/videoclip fără subtitrări. Folosește subtitrarea/Google Translate/dicționarul doar când nu înțelegi un cuvânt sau o expresie.

• Crează fraze 

Cu fiecare cuvânt nou pe care îl înveți crează fraze. Fă conexiuni între cuvintele noi și cuvintele / frazele pe care le cunoști deja.

Eu am învățat mai mult atunci când a trebui să scriu descrierile videoclipurilor create în engleză și încărcate pe YouTube. La început am scris sub formă de dezastru 😀 dar cu ajutorul “prietenilor” mei – corectorul gramatical ( https://www.gingersoftware.com/grammarcheck ) și “Google Translate” am început să învăț.

Ca în orice, până nu faci practică să îți testezi nivelul real, trăiești doar în virtual. 😀

• Învață cuvintele cu ajutorul imaginilor

În videoclipul de mai jos îți sunt prezentate cuvinte în engleză cu imaginile corespondente. Nu ezita să repeți ceea ce auzi și să îți folosești imaginația în timp ce vizionezi.

Acest tip de videoclip este util în fiecare limbă.

O alta idee este să îți creezi singur un sistem de învățare format din cuvinte + imagini, folosind propriile tale imagini/fotografii. Dacă nu ai suficiente imagini poți să utilizezi o listă cu site-uri de imagini pe care o găsești în acest articol.

Mai poți căuta direct pe https://pixabay.com/ Atenție! Căutați autori care postează fotografiile lor (exemplu pot fi chiar eu :)) – https://pixabay.com/en/users/SanduStefan-2727302/).
Altă variantă este să cautați imagini cu CC (Creative Commons) cu ajutorul instrumentului – https://search.creativecommons.org/.

O altă soluție este să cauți vocabularul limbii dorite pe Pinterest.com. De exemplu, pentru engleză, poți găsi aici – https://ro.pinterest.com/woodwardenglish/english-vocabulary/. Pentru alte limbi cauți exact cum o faci pe Google numai ca o să ți se afișeze imagini cu diferite cuvinte.
În acest fel poți învăța mai ușor.

• Învață gramatica

Ca să înveți gramatica oricărei limbi noi trebuie să stăpânești gramatica limbii române. Vă recomand “Gramatica practica a limbii romane actuale”, scrisă de doamna Ada Iliescu. Este o carte foarte ușor de înțeles. Am folosit-o acum acum 10 ani de zile pentru și pot spune că am fost foarte mulțumit de ea atât datorită simplității cât și a utilității. Dacă îți dorești cunoaștere avansată, dai un bănuț în plus și cumperi “Gramatica limbii române”, editura “ACADEMIA ROMANA”, volumele care îți sunt necesare. De asemenea, mai poți învăța și online căutând pe Google. Este un site interesant – http://gramaticalimbiiromane.ro/ pe care vă puteți uita.

Gramatica oricărei limbi străine o poți învăța prin mai multe metode:

 1. Meditații cu profesori (pot fi și pe Skype sau Facebook call);
 2. Urmezi Facultatea de Limbi și Literaturi Străine;
 3. Studiul personal cu ajutorul cărților de gramatică (în limba dorită) pe care le puteți cumpăra din magazinele online/clasice sau le puteți accesa în bibliotecile publice;
 4. Videoclipuri pe internet care te învață gramatica respectivă;
 5. Articole care te învață gramatica respectivă (de exemplu pentru germană – https://invatagermanaabc.eu/gramatica-limbii-germane/);
 6. Înveți direct în limba respectivă cautând pe Google surse de informare;
 7. Înveți vocabularul iar atunci când scrii în limba străină folosești verificatoare de gramatică online.
  Eu caut în engleză pe Google cuvintele “grammar checker” și de cele mai multe ori folosesc site-ul – https://www.gingersoftware.com/grammarcheck. Au și o extensie Chrome foarte utilă care poate fi folosită să te ajute la corectarea textului pe care în scrii pe care o găsești aici și mai au un instrument pentru reformularea propozițiilor –https://www.gingersoftware.com/products/sentence-rephraser.

• Învață prin vizualizare și propria imaginație

Ideea acestei tehnici este să asociezi cuvintele cu imaginile create în imaginația ta. Cu cât folosești conexiuni ciudate, inedite cu atât memorarea este mai ușoară.

Sunt foarte multe tehnici avansate de memorare.
De exemplu palatul mintii lui Sherlock.

Poți să îți creezi în imaginația proprie mai multe călătorii sau discuții cu personalități importante în limba respectivă. Încearcă toate ideile care îți vin în minte sau folosește propriul tău sistem.

• Folosește-ți memoria la capacitate maximă 

Am prezentat în acest articol diverse tehnici de memorare care te pot ajuta foarte mult în procesul de învățare a unei noi limbi străine:

Cum să îți îmbunătățești și antrenezi Memoria prin exerciții

Îți mulțumesc pentru citirea acestui articol! 😇
Dacă ai sugestii pentru îmbunătățirea lui nu ezita să adaugi un comentariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here