Muzica pentru adormit copiii

0
351
muzica pentru adormit copiii

Somnul este absolut necesar pentru refacerea depozitelor de energie ale organismului uman, un lucru foarte important pentru buna functionare a acestuia pe tot parcursul zilei. Numai prin faptul ca ocupa 1/3 din viata unui om ar trebui sa dea de gandit oricui. Un somn de calitate este esential atat pentru un adult cat si pentru un copil sau un varstnic. Lipsa somnului si mai ales nerespectarea orelor recomandate de somn pot duce la tulburari care pot afecta negativ viata de zi cu zi.

Necesarul de somn pentru copii:

 • Nou-nascutii (0-2 luni) – 12-18 ore
 • Sugarii (3-11 luni) – 14-15 ore
 • Copiii cu varste intre 1-3 ani – 12-14 ore
 • Copiii cu varste intre 3-5 ani – 11-13 ore
 • Copiii cu varste intre 5-10 ani – 10-11 ore
 • Scolarii cu varste intre 10-17 ani – 8,5 – 9,25 ore
 • Adultii (peste 18 ani) – 7-9 ore

Trebuie sa va formati un program zilnic care sa contina un anumit numar de ore de somn. Somnul copilului este de preferat sa fie noaptea, si sa cuprinda in special perioada dintre orele 22 si 1:30, cea mai buna pentru somn datorita ritmurilor circadiene ale hormonilor.

In acest interval orar nivelul de adrenalina este foarte scazut iar cel al hormonilor parasimpatici este foarte crescut, concretizandu-se prin refacerea facila a depozitelor de energie ale organismului. Neglijarea acestui interval orar poate cauza in timp tulburari fiziologice cat si biologice.

Pregatirea somnului pentru micut este foarte importata atat pentru parinte, care trebuie sa creeze un mediu propice pentru odihna odraslei, cat si pentru micut care isi va crea astfel o mica rutina ce il va ajuta sa adoarma mai repede. O alta recomandare ar fi aceea de a crea o camera special amenajata pentru somn, o camera destinata exclusiv somnului. De ce? Pentru a-i crea o obisnuinta copilului si a delimita spatiul de joaca sau studiu de cel in care trebuie sa se odihneasca. Este de preferat ca aceasta camera sa fie mai putin luminata pentru a-l ajuta sa doarma profund.

Sunt multe motive pentru care copilul are probleme cu somnul, atat cu adormitul cat si cu mentinerea somnului profund. In primul rand inainte de a va culca micutul trebuie sa fiti siguri ca acesta si-a facut nevoile primare si ca nu ii este foame. O alta cauza frecvent intalnita este zgomotul excesiv datorat televizorului, al altor aparate sau chiar al persoanelor adulte din casa. Cei mici sunt foarte sensibili la zgomot si de acea au nevoie de liniste pentru a dormi bine.

Un alt mod prin care va putei ajuta copilul sa adoarma este sa ii puneti muzica de adormit care sa il relaxeze inainte de somn. Odata gasita combinatia de cantece cu care rezoneaza copilul dvs si cu ajutorul caruia adoarme cel mai repede ar fi bine sa se creeze o mica rutina astfel incat organismul micutului sa se obisnuiasca si atunci cand puneti muzica sa fie ca un semnal in subconstientul sau ca a venit vremea sa se odihneasca. Aceatsa rutina este asemanatoare reflexului lui Pavlov. Testele facute de-a lungul timpului aratand ca peste 90% din parinti au observat ca muzica pentru somn folosita in rutina de dinaintea somnului a fost una foarte benefica. Muzica nu trebuie folosita ore intregi ci doar atat cat sa linisteasca si sa favorizeze somnul micutului.

Greseli pe care parintii trebuie sa le evite:

Nu trebuie sa ii lase pe copii sa consume sucuri precum Coca-Cola, Pepsi si nici ciocolata sau orice alte substante care contin cofeina sau substante energetice in cantitate mare deoarece ascestea au efecte negative atat asupra instalarii somnului cat si asupra mentinerii acestuia.

Masa de seara trebuie sa fie cat mai usoara si trebuie servita cu 3,4 sau chiar 5 ore inainte de ora culcarii, timp necesar stomacului sa realizeze digestia alimentelor.

Trebuie sa aerisiti bine dormitorul inainte de a-l culca pe micut pentru o buna oxigenare a creierului in timpul somnului si pentru a elimina din bacteriile care se aduna in aer in timpul zilei. Acelasi lucru ar trebuie sa il faceti si dimineata.

Leganatul copilului in timp ce acesta deja doarme este o alta greseala deoarece miscarile corpului nu ii va permite sa doarma profund. Leganatul ar trebui sa se opreasca imediat ce copilul a atipit pentru a-l lasa sa doarma profund.

Informatii suplimentare: Sfaturi pentru un somn linistit si odihnitor

Nu trebuie sa treceti peste rutina pregatirii perioadei de somn. Daca doriti ii puteti fredona copilului dvs. un cantecel pe care sa il repetati in fiecare seara, ceea ce va duce la asocierea cantecelului cu perioada in care trebuie sa adoarma. Daca nu stiti nici un cantecel si doriti sa invatati puteti accesa site-uri precum MamicaMea.ro. Este de preferat sa folositi o jumatate de ora sau chiar o ora pentru pregatirea somnului prin activitati care sa il relaxeze si care sa nu ii dea o stare de nervozitate si agitatie.

Muzica clasica pentru somnul copilului

muzica clasica pentru copii

De-a lungul timpului multi dintre marii compozitori au compus cantece pentru copii, exemplul cel mai cunoscut este cel al lui Johannes Brahms care in 1868 a compus celebrul “Wiegenlied”. Scrise in 6/8 timpi cantecele au fost create simple, suficient de confortabile pentru a-i ajuta pe copii sa doarma cat mai usor. Unul dintre beneficiile ascultarii acestui gen muzical in timpul somnului (in special in perioada adormirii) este acela al folosirii in muzica clasica a intrumentelor care produc sunete foarte apropiate de cele naturale, acestea inducand o stare de relaxare creierului.

Din pacate in zilele noastre se creaza foarte multe cantece pentru somnul copiilor care au sunete artificiale si care nu pot inlocui sunetele produse de instrumentele precum vioara, pian s.a.m.d. Esential este sa se incerce o selectie de melodii pentru pana se gaseste combinatia perfecta pentru fiecare copil si sa se apeleze la muzica atat cat este necesar, fara a se face excese.

Lista de redare contine 10 videoclipuri (durata: 57:21):

 1. Johannes Brahms – Op.49 Nr.4 – Wiegenlied – (compozitia originala)
 2. Frédéric Chopin – Op 57 – Cantec de leagan – interpretat de Arthur Rubinstein
 3. George Gershwin – “The Lullaby for Strings” scris in 1919
 4. Maurice Ravel – “Berceuse sur le nom de Gabriel Fauré”
 5. Ferruccio Busoni – Op. 42, KiV 252a (1909)
 6. Benjamin Godard: Berceuse de Jocelyn
 7. Nina Bobo – versiunea pentru opera
 8. Für Elise – Ludwig van Beethoven
 9. Canon in D – Johann Pachelbel
 10. Berceuse – Igor Stravinsky
  *Berceuse(fr)= cantec de leagan

Muzica de relaxare


Lista de redare contine 7 videoclipuri (durata: 27:05:37):

 1. Sunete din natura – 10h
 2. Muzica instrumentala pentru relaxare – 2:35:00
 3. Muzica de relaxare – 8h
 4. Sunete de apa – 60 min
 5. Maree – unde sonore uimitoare – 4h
 6. Muzica chineza de relaxare – 60 min
 7. 30 min de relaxare


*Lista de redare contine 13 videoclipuri (durata: 1:12:00)

Etichete: muzica pentru adormit copii mici, muzica de adormit bebelusi, muzica de adormit bebe, muzica usoara de adormit, muzica de somn pentru copii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here