Muzica si Cantece pentru Copii

0
377
muzica si cantece pentru copii

Muzica este manifestarea spiritului uman, prin intermediul careia latura sensibila a fiecaruia dintre noi isi exprima emotiile si transmite mesaje. Sentimentele pe care le avem intr-un anumit moment pot fi usor identificate prin intermediul melodiilor pe care dorim sa le ascultam, melodiile respective devenind astfel un refugiu prin care ne exprimam deliberat framatarile dintr-un anumit moment sau deopotriva, sentimentele de bucurie. O alta caracteristica a muzicii este universalitatea, demonstrata de fiecare cultura, fie ea si in zonele cele mai indepartate ale globului, in jungla sau in regiunile montane, fiecare comunitate are o forma de muzica, chiar daca nu folosesc instrumentele acestia canta in conformitate cu traditia, cultura si spatiului in care traiesc.

Studiile specialistilor efectuate pe toate categoriile de varsta au demonstrat ca anumite genuri muzicale, ca de exemplu muzica clasica, au efecte positive asupra activitatilor psihice. Prin analiza electroencefalogramei s-a constatat ca ritmul muzicii influenteaza undele cerebrale, atat creierul cat si inima reactionand in functie de acesta. Muzica stimuleaza o serie de functii alte creierului precum: emotiile, memoria, atentia, imaginatia si altele.

Ca exemplu putem aminti un studiu efectuat in anul 1996 in Elvetia al carui rezultate a uimit intreaga comunitate stiintifica. Studiul s-a realizat pe doua grupe de prescolari care au fost impartite astfel: Copiii din prima grupa au luat lectii de pian si au cantat in fiecare zi in clasa iar cel de-al doilea grup nu au facut au facut aceste exercitii. Dupa trei luni copiii in varsta de 3 ani din prima grupa au avut rezultate cu peste 80% mai bune in testele care implica inteligenta spatiala – abilitatea de a vizualiza lumea clar. Concluzia care a rezultat din acest studiu cat si din altele efectuate pe gupe de elevi si liceeni este ca antrenamentele muzicale dezvolta copiilor capacitatea de a rationa, antrenand creierul in gandirea profunda, la care se adauga dezvoltarea imaginatiei, imbunatatirea relationarii interumane, dezvoltarea increderii in fortele proprii s.a.m.d

Creierul raspunde muzicii atat prin emisfera dreapta care se “activeaza” atunci cand auzim o melodie cu timbru variat cat si emisfera stanga care se “activeaza” atunci cand citesti, intelegi si urmaresti notele muzicale. Poti stimula simultan ambele emisfere ale creierului interpretand la un instrument muzical ori cantand.

Dezvoltarea intelectuala a copilului dvs. este stimulata in mod direct de anumite genuri muzicale. Cea mai recomandata este muzica clasica (in special stilul baroc si gregorian), acest gen muzical este bine a fi ascultat de catre copil inca de la nastere, studiile aratand ca acest gen muzica este benefic si inaintea nasterii prin intermediul sunetelor cu frecventa inalta. (Atentie! Sonorul trebuie sa fie moderat in special la copiii foarte mici)

Muzica pentru copii ii ajuta pe micuti sa isi dezvolte indemanarile lingvistice datorita conexiunilor realizate in creierul lor intre sunetele pe care le aud si cuvintele pe care le canta. Copii canta inainte sa invete vocabularul, de aceea primele cantece pe care le invata au o influenta crescuta asupra lor. Prin acest fapt se explica de ce cantecele copilariei raman adanc intiparite in mintea fiecaruia dintre noi, revenind chiar si la varste inaintate.

Ascultarea diferitelor genuri muzicale ajuta copilul la dezvoltarea respectului fata de sine, incurajandu-l sa devina creativ si totodata curios asupra semnificatiei fiecarui cantec. De aceea este recomandat ca pana aproape de varsta majoratului sa fie evitata pe cat posibil muzica cu un continut trivial ori muzica cu un mesaj negativ deoarece copilul nu are capacitatea necesara pentru a discerne intre o muzica de calitate (benefica pentru dezvoltarea sa) si muzica de o calitate indoielnica ce ii poate induce starea de anxietate.

Muzica si dansul pot ordona viata copiilor agitati si hiperactivi, dansul avand efecte benefice asupra sanatatii fizice punandu-le in miscare toate grupele musculare si ajutandu-i sa isi consume energia copilariei intr-un mod pozitiv si constructiv. Micutii isi dezvolta coordonarea in special prin dansurile in grup care necesita miscarea anumitor parti ale corpului in acelasi timp.

Muzica pentru copii (Cutiuta Muzicala 1)

 1. Malina Olinescu & Liliana Stefan – Daca vei veni
 2. Alin Oprea – Motanas – Motanel
 3. A.Oprea – Noi suntem piticii
 4. M.Olinescu – Nani, nani
 5. M. Olinescu & Liliana Stefan – Un motan cat un pisoi
 6. M.Olinescu – In padurea cu alune
 7. M.Olinescu – Oac, Oac
 8. M.Olinescu – Vine rata
 9. Liliana Stefan – Cate unul pe carare
 10. L.Stefan – Iepuraş Coconaş
 11. Malina – Bate vantul frunzele

Cutiuta Muzicala 2

 1. Anca Turcasiu – Cantec de legan
 2. Malina Olinescu – Copacelul
 3. Silvia Dumitrescu – Cucule, pasare sura
 4. Anca Turcasiu – Iepurasi
 5. Silvia Dumitrescu – Infloresc gradinile
 6. M.Olinescu – Arie din opera ‘Nunta lui Figaro’
 7. Silvia Dumitrescu – Veverita
 8. Anca Turcasiu si M. Olinescu – Cantecul gamei
 9. M.Olinescu – Cantec de legan
 10. M.Olinescu – Puisorul cafeniu
 11. Anca Turcasiu – Sade rata pe butoi
 12. Silvia Dumitrescu – Alunelu
 13. M.Olinescu – Fluturasul meu
 14. Silvia Dumitrescu – Ceata lui Pitigoi
 15. M.Olinescu – Mata
 16. Anca Turcasiu – Vulpea

Cutiuta muzicala 3

 1. Malina Olinescu – Cantec de leagan
 2. Loredana, M.Olinescu si Anca Turcasiu – Saniuta
 3. Anca Turcasiu – Un motan cit un pisoi
 4. M.Olinescu – Animalele
 5. Loredana – Drag mi-e jocul romanesc
 6. A.Turcasiu – Bate vintul frunzele
 7. A.Turcasiu – Doi pitici
 8. Loredana – Uf, de i-ar vedea pisica
 9. Loredana, M.Olinescu si Anca Turcasiu – Ratustele
 10. A.Turcasiu – Masa mare
 11. M.Olinescu – Bobocii
 12. Loredana – Vine, vine primavera
 13. M.Olinescu – Mac-ratoiul

Cutiuta muzicala 4

 1. Oana Cuzino – Am o casa mititica
 2. Teo – Doua ratuste si-o babusca
 3. Daniela Nane – Tot ce e pe lume
 4. Teo – Gainusa motata
 5. Oana Cuzino si Mihaela Radulescu – Trai bun
 6. Daniela Nane – Pupaza din tei
 7. Teo – Cantec de primavera
 8. Oana Cuzino si Teo – Castelul
 9. Mihaela Radulescu – Gospodina
 10. Daniela Nane – Motanul pedepsit
 11. Teo – 20 Pitici
 12. Daniela Nane – Boul si broasca
 13. Mihaela Radulescu – La moara
 14. Oana Cuzino – Albinita

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here