Muzică și Cântece pentru Copii

0
1581
muzica si cantece pentru copii

Muzica este manifestarea spiritului uman, prin intermediul căreia latura sensibilă a fiecăruia dintre noi își exprimă emoțiile și transmite mesaje. Sentimentele pe care le avem într-un anumit moment pot fi ușor identificate prin intermediul melodiilor pe care dorim să le ascultăm, melodiile respective devenind astfel un refugiu, prin care ne exprimăm deliberat frământările dintr-un anumit moment sau deopotrivă, sentimentele de bucurie. O altă caracteristică a muzicii este universalitatea, demonstrată de fiecare cultură. În zonele cele mai îndepărtate ale globului, în junglă sau în regiunile montane, fiecare comunitate are o formă de muzică. Chiar dacă nu folosesc instrumentele, aceștia cântă în conformitate cu tradiția, cultura și spațiului în care trăiesc.

Studiile specialiștilor efectuate pe toate categoriile de vârstă au demonstrat că anumite genuri muzicale, ca de exemplu muzica clasică, au efecte pozitive asupra activităților psihice. Prin analiza electroencefalogramei s-a constatat că ritmul muzicii influențează undele cerebrale, atât creierul cât și inima reacționând în funcție de acesta. Muzica stimulează o serie de funcții alte creierului precum: emoțiile, memoria, atenția, imaginația și altele.

Ca exemplu, putem aminti un studiu efectuat în anul 1996 în Elveția al cărui rezultate a uimit întreaga comunitate științifică. Studiul s-a realizat pe două grupe de preșcolari care au fost împărțite astfel: copiii din prima grupă au luat lecții de pian și au cântat în fiecare zi în clasa, pe când cel de-al doilea grup nu au făcut au făcut aceste exerciții. După trei luni copiii în vârstă de 3 ani din prima grupă au avut rezultate cu peste 80% mai bune în testele care implică inteligență spațială – abilitatea de a vizualiza lumea clar. Concluzia care a rezultat din acest studiu cât și din altele efectuate pe gupe de elevi și liceeni este că antrenamentele muzicale dezvoltă capacitatea copiilorde a raționa, antrenând creierul în gândirea profundă. La acestea se adaugă dezvoltarea imaginației, îmbunătățirea relaționării interumane, dezvoltarea încrederii în forțele proprii ș.a.m.d

Creierul răspunde muzicii atât prin emisfera dreaptă, care se “activează” atunci când auzim o melodie cu timbru variat, cât și emisfera stângă care se “activează” atunci când citești, înțelegi și urmărești notele muzicale. Poți stimula simultan ambele emisfere ale creierului interpretând o melodie la un instrument muzical ori cântând.

Dezvoltarea intelectuală a copilului dvs. este stimulată în mod direct de anumite genuri muzicale. Cea mai recomandată este muzica clasică (în special stilul baroc și gregorian). Acest gen muzical este bine a fi ascultat de către copil încă de la naștere, studiile arătând că acest gen este benefic și înaintea nașterii, datorită sunetelor cu frecvența înaltă. (Atenție! Sonorul trebuie să fie moderat în special la copiii foarte mici)

Muzica pentru copii îi ajută pe micuți să își dezvolte îndemânările lingvistice datorită conexiunilor realizate în creierul lor între sunetele pe care le aud, cuvintele pe care le cântă și mișcările de dans. Copii cânta înainte să învețe vocabularul, de aceea primele cântece pe care le învață au o influență crescută asupra lor. Prin acest fapt se explică de ce cântecele copilăriei rămân adânc întipărite în mintea fiecăruia dintre noi, revenind chiar și la vârste înaintate.

Ascultarea diferitelor genuri muzicale ajută copilul la dezvoltarea respectului față de sine, încurajându-l să devină creativ și totodată curios asupra semnificației fiecărui cântec. De aceea este recomandat că până aproape de vârsta majoratului să fie evitată pe cât posibil muzică cu un conținut trivial ori muzica cu un mesaj negativ, deoarece copilul nu are capacitatea necesară pentru a discerne între o muzică de calitate (benefică pentru dezvoltarea sa) și muzica de o calitate îndoielnică ce îi poate induce starea de anxietate.

Muzica și dansul pot ordona viața copiilor agitați și hiperactivi, dânsul având efecte benefice asupra sănătății fizice, punându-le în mișcare toate grupele musculare și ajutându-i să își consume energia copilăriei, într-un mod pozitiv și constructiv. Micuții își dezvoltă coordonarea, în special prin dansurile în grup, care necesită mișcarea anumitor părți ale corpului în același timp.

Muzică pentru copii (Cutiuța Muzicală 1)

 1. Malina Olinescu & Liliana Ștefan – Dacă vei veni
 2. Alin Oprea – Motanaș – Motănel
 3. A.Oprea – Noi suntem piticii
 4. M.Olinescu – Nani, nani
 5. M. Olinescu & Liliana Stefan – Un motan cât un pisoi
 6. M.Olinescu – In pădurea cu alune
 7. M.Olinescu – Oac, Oac
 8. M.Olinescu – Vine rața
 9. Liliana Stefan – Câte unul pe cărare
 10. L.Stefan – Iepuraș Coconaș
 11. Malina – Bate vântul frunzele

Cutiuța Muzicală 2

 1. Anca Țurcașiu – Cântec de legăn
 2. Malina Olinescu – Copăcelul
 3. Silvia Dumitrescu – Cucule, pasare sura
 4. Anca Țurcașiu – Iepurași
 5. Silvia Dumitrescu – Infloresc grădinile
 6. M.Olinescu – Arie din opera ‘Nunta lui Figaro’
 7. Silvia Dumitrescu – Veverița
 8. Anca Țurcașiu si M. Olinescu – Cântecul gamei
 9. M.Olinescu – Cântec de legăn
 10. M.Olinescu – Puișorul cafeniu
 11. Anca Țurcașiu – Șade rata pe butoi
 12. Silvia Dumitrescu – Alunelu
 13. M.Olinescu – Fluturașul meu
 14. Silvia Dumitrescu – Ceata lui Pițigoi
 15. M.Olinescu – Mata
 16. Anca Țurcașiu – Vulpea

Cutiuța muzicală 3

 1. Malina Olinescu – Cântec de leagăn
 2. Loredana, M.Olinescu și Anca Țurcașiu – Săniuța
 3. Anca Turcasiu – Un motan cât un pisoi
 4. M.Olinescu – Animalele
 5. Loredana – Drag mi-e jocul romanesc
 6. A.Turcasiu – Bate vântul frunzele
 7. A.Turcasiu – Doi pitici
 8. Loredana – Uf, de i-ar vedea pisica
 9. Loredana, M.Olinescu și Anca Țurcașiu – Rățuștele
 10. A.Turcasiu – Masa mare
 11. M.Olinescu – Bobocii
 12. Loredana – Vine, vine primăvara
 13. M.Olinescu – Mac-rațoiul

Cutiuta muzicala 4

 1. Oana Cuzino – Am o casă mititica
 2. Teo – Două rățuște și-o băbușcă
 3. Daniela Nane – Tot ce e pe lume
 4. Teo – Găinușa moțată
 5. Oana Cuzino și Mihaela Rădulescu – Trai bun
 6. Daniela Nane – Pupăza din tei
 7. Teo – Cântec de primăvara
 8. Oana Cuzino și Teo – Castelul
 9. Mihaela Rădulescu – Gospodina
 10. Daniela Nane – Motanul pedepsit
 11. Teo – 20 Pitici
 12. Daniela Nane – Boul și broasca
 13. Mihaela Radulescu – La moara
 14. Oana Cuzino – Albinuța

Îți mulțumesc pentru accesare! 😇

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here