Cum să ai succes la locul de muncă? Sfaturi pentru a deveni un angajat mai bun

0
1638
succes la locul de munca

Succesul la locul de muncă poate fi echivalat cu productivitatea și calitatea muncii pe care o prestezi. Orice angajat conștient de rolul său în orice timp de companiei trebuie să devină mai întâi de toate eficient, să aibă claritate în ceea ce face, viziune în viitor și capacitate de analiză a informațiilor cu care intră în contact. De aceea vă propun în acest articol câțiva pași care cred că te pot ajuta în dezvoltarea ta profesională. Înainte de a începe reține aceste 6 cuvinte cheie: productivitate, claritate, viziune, obiective, eficiență, învață!

Cunoașterea obiectivelor firmei și obiectivele șefului tău.

Trebuie să știi direcția în care merge firma la care lucrezi, care sunt rezultatele așteptate, timpul de îndeplinire și totodată care sunt obiectivele pe care șeful tău dorește să le îndeplinească. Obiectivele lui sunt și obiectivele tale pentru că dacă el va avea rezultatele scontate prin implicarea ta vei avea și tu la rândul tău de câștigat pe parte financiară sau în zona avansărilor, pe o poziție superioară. Aici nu discut despre lingușeli, compromitere morală și alte metehne împământenite local. Vorbesc strict de partea profesională a îndeplinirii obiectivelor. Un angajat care îndeplinește sarcinile importante devine indispensabil, iar mai devreme sau mai târziu culege roadele eforturilor sale.

Crează-ți un plan! Structurează-ți obiectivele! Găsește cele mai bune soluții pentru rezolvarea obiectivelor!

“Ce semeni, acea culegi” …

Ca să poți deveni din ce în ce mai bun, trebuie să îți setezi obiective pe care trebuie să le îndeplinești și să îți creezi un plan de execuție. O listă scrisă poate fi cel mai simplu și util instrument pe care îl poți folosi în acest sens.

Stabilește-ți obiective pe anumite perioade de timp: anuale, lunare, săptămânale și zilnice. Fiecare obiectiv trebuie să îndeplinească criterii care să ducă către un real progres. Astfel, un obiectiv trebuie să fie:
– Simplu;
– Semnificativ;
– Realizabil;
– Relevant;
– Să i se poată aloca resursele necesare îndeplinirii lui;
– Să poată fii încadrat și realizat într-un timp bine definit astfel încât raportul timp/costuri să fie unul bun.

Un alt criteriu de care trebuie să ții cont este Importanta pe care o are fiecare obiectiv specific. Astfel tot timpul trebuie să lucrezi pentru ceea ce este semnificativ.
Poți folosi în acest sens sisteme de ordonare precum metoda ABCDEF sau sistemul cu cifre romane – I, II, III, IV, V, X etc.
Ideea este următoare: Cele mai importante obiective sunt cele de tip A sau I. și tot timpul trebuie să începi și să lucrezi la ele până le finalizezi. Niciodată nu începi cu obiective mai puțin importante de tip C sau IV. Orice obiectiv important îți aduce satisfacții pe măsură, te ajută să îți crești încrederea în forțele proprii, să evoluezi, să câștigi timp, să îndeplinești noile sarcini mult mai rapid cu o încredere mai mare.

Eficientizează-ți timpul de lucru! Lucrează din greu la locul de muncă!

Timpul este vital în zilele noastre. Nu avem 5 vieți de trăit cum nu avem 72 de ore într-o singură zi. Împărțirea timpului disponibil trebuie făcut în funcție de importanța obiectivelor și sarcinilor pe care le ai de îndeplinit pentru a putea termina în timpul scontat tot ce ai de făcut (tot ceea ce este important de făcut).

Lucrează tot timpul când ești la muncă. În acest fel vei deveni un angajat extrem de eficient și cel mai important lucru, vei avea suficient timp pentru familie, prieteni, pasiuni, pentru tine.

Chiar dacă nu este o regulă generală, majoritatea angajaților lucrează extra time, ore suplimentare la locul de muncă sau în cel mai rău caz acasă, pentru că în timpul de 8h /zi nu sunt eficienți. Pierd timp inutil, socializează pe diferite rețele sociale, nu au un plan de lucru, nu au obiective clar stabilite. Astfel, în loc să stai cu familia, cu soția/soțul , copiii, prieteni sau chiar cu tine însuți, ajungi să consumi din cel mai important timp alocat lor pentru sarcini de serviciu pe care le puteai îndeplini în cele 8 ore special destinate. Astfel apare stresul, probleme în familie și multe alte lucruri nedorite.

De aceea, atunci când ești la muncă, lucrează din greu, fii eficient și câștigă timp pentru persoanele sau activitățile care sunt cu adevărat importante în viața ta sau timp liber la locul de muncă pe care îl poți aloca odihnei în urma căreia îți poți reîncărca bateriile cu energie pe care o vei folosi după serviciu. 🙂

Un alt avantaj este că majoritatea patronilor apreciază și stimulează financiar ori promovează angajații indispensabili, care crează + valoare mai mare decât angajații obișnuiți. De ce? Foarte simplu. Munca unor astfel de angajați crează un profit mai mare.

Elimină amânările!

“Amânarea este hoțul timpului tău”

Elimină amânările repetate, întreruperile provocate de sarcini mărunte, socializarea neproductivă alături de colegi și fă tot posibilul să te concentrezi punctual pe activitate pe care o ai, până o duci la bun sfârșit!

De ce amâni mai mult o sarcină de aceea ea devine, de cele mai multe ori, mai dificilă, începe să ți se pară mai complexă din cauza lipsei de timp ori dimpotrivă o consideri prea ușoară și te trezești un ultimele clipe că nu o poți finaliza sau o poți face, dar pentru că totul este făcut în grabă, vei aveam multe greșeli în execuție, erori de tot felul ș.a.m.d

Mai trebuie să știi că în general orice amânare face ca o acțiune specifică să te coste de 5-10 ori mai mult timp. Deci practic, dacă tu ai de îndeplinit o sarcină X și o amâni, să fii sigur că vei pierde minim de câteva ori timpul pe care îl puteai consuma dacă începeai la momentul potrivit.

Astfel, oricât de greu ți s-ar părea ceva de făcut fă-l la timpul potrivit și câștigă timp pentru tine! Realizează că timpul nu stă în loc, el este prețios și trebuie folosit doar în situații importante.

Elimină dezordinea de la birou sau din mediul în care lucrezi

Dezordinea cauzează pierderi mari de timp, dezordine în gânduri, aplicarea haotică a ideilor și îndeplinirea greoaie a sarcinilor.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți creezi o ordine la locul de muncă astfel încât să ai tot timpul curat mediul în care lucrezi, ordonat cu un sistem de organizare care să îți permită accesarea oricărei informații sau utilaj în cel mai scurt timp posibil. Prin această ordine vei salva timp prețios pe care îl poți reloca acolo unde este cu adevărat necesar să lucrezi.

Un alt fapt cunoscut și rezultat din realizarea sondajelor este că majoritatea șefilor NU promovează persoanele dezordonate. Logic! Ce șef își dorește un angajat care să piardă inutil timp în loc să lucreze din greu la sarcinile de serviciu?

Pentru realizarea acestui deziderat sfatul meu ar fi să arunci sau să îndepărtezi tot ce este inutil. Ai un fișier pe care știi că nu îl vei mai folosi, îl pui deoparte. În cazul în care respectivul fișier are o anumită importanță și nu îl poți arunca crează-ți o arhivă, foarte bine structurată și eficientă în reaccesare sa la un anumit moment dat din viitor.

În general dintre toate filele, obiectele pe care le folosești în orice tip de muncă doar 15% le vei folosi efectiv, restul de 85% vei reutiliza foarte rar sau cel mai probabil niciodată. Cam același procentaj se aplică în toate tipurile de muncă prestată. În orice domeniu ai lucra, vei utiliza un număr limitat de instrumente.

Învață de la experți

Sau mai bine spus învață de la cei mai buni din domeniul tău. Pentru a progresa într-un ritm alert trebuie să te aprovizionezi cu cele mai bune informații și sfaturi oferite de experți. Experiența și concluziile lor te pot ajuta să “arzi etapele”, să te dezvolți rapid, să îți deschizi orizontul cunoașterii și îți pot furniza idei importante pe care le poți folosi în practică de zi cu zi, în crearea planurilor de lucru și în setarea unor noi obiective.

Nu renunța!

Poate că cea mai importantă, în diferențierea dintre două sau mai multe persoane care îndeplinesc aceleași sarcini, este ambiția cu care se lucrează, de la cele mai ușoare până la cele mai complexe sarcini.

Atunci când simți că nu mai poți, ca sarcinile par de nerezolvat, atunci trebuie să tragi mai tare de tine, să lupți, să aloci mai multă energie pentru rezolvarea acestei probleme. Explicația este destul de simplă. În general când apar dificultăți de orice tip intră în joc subconștientul tău care încearcă să te “protejeze”, găsind tot felul de scuze prin care să te mențină în starea ta normală de confort, să apelezi la amânări de genul “Lasă că o fac și mâine” ș.a.m.d.

Odată ce ai depășit această “zonă de confort”, după ce vei îndeplini sarcinile care au o dificultate ridicată, vei avea o satisfacție deosebită care te va ajuta să abordezi cu un alt tonus ceea ce ai de făcut în viitor.

Bucură-te de ceea ce faci!

Trebuie să te bucuri de orice realizare, de orice experiență finalizată care te poate ajuta pe viitor. Chiar dacă pare insignifiant, orice succes, fie el mic sau mare, declanșează la nivel corporal secreția “hormonilor fericirii”, te ajută să câștigi experiența și să îți dovedești că poți să finalizezi ceea ce îți propui. Fără această satisfacție, care mi se pare normală, nu văd o cale reală către progres. Dacă nu ești fericit și nu te bucuri de ceea ce faci înseamnă că nu ești în locul potrivit și ar trebui să te întrebi dacă nu ar fi bine o schimbare.

Cere un sfat!

În cariera ta apar unele momente în care un simplu sfat îți poate schimba destinul. Prin filtrarea la nivelul propriei conștiințe a tuturor sfaturilor primite poți găsi soluții uimitoare.

Ideile și informațiile sunt vitale în orice activitate. În fiecare minut se scriu tone de lucrări științifice în fiecare domeniu astfel că nu îți ajunge o viață întreagă să termini de citit tot. De aceea s-au creat conferințe unde oameni specializați pe anumite segmente oferă informații structurate și simplificate, soluții pe care le-au găsit în urmă a sute sau chiar mii de ore de studiu aprofundat. În general, fie că primești un sfat de la un coleg de muncă mai în vârstă sau de la un expert din domeniul tău, primește cu bucurie orice mică idee, orice mic sfat profesional care te poate ajuta în dezvoltarea ta, analizează-l cu propria ta gândire, extrăgând ceea ce este folositor în cazul tău particular.

Să nu îți pese ce cred alții!

În această viață foarte puține persoane sunt cu adevărat interesate de tine, de viața ta în general. Atât timp cât tu îți duci la bun sfârșit, cu rezultate bune, ceea ce ai de făcut este prea puțin important dacă alții cred că ești tocilar, soldat credincios la locul de muncă sau un scrupulos exagerat. Câștigă timp prețios pentru tine, familia ta, prieteni și tot ceea ce este important în propria ta viață!

Citește! Învață în continuare!

Din nimic poți crea ceva?

Citește, studiază, descoperă și aplică tot ceea ce se poate în domeniul tău. Crează-ți un newsletter (buletin informativ) pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, citește din istoria domeniului tău pentru a înțelege ce și cum s-a creat până în prezent. Toate acestea te pot ajuta să îți îmbogățești cultura personală și să devii mai creativ. Omul în întreaga sa viață trebuie să să informeze, să se dezvolte pentru a ajunge la un nivelul în care să își găsească și îndeplinească scopul său în viața care i-a fost dăruită de divinitate.

Fii întotdeauna în competiție!

Competiția, corect abordată, te poate ajuta să progresezi mai rapid decât ți-ai putea imagina. Nu îi sabota pe cei cu care ești în competiție. Ai grijă de ei pentru a putea progresa.

Crezi în tine! Ai încredere în forțele tale!

Încrederea în forțele proprii se realizează din muncă și perseverență, prin satisfacțiile produse de rezultatele pozitive pe care le obții, prin îndeplinirea obiectivelor care au un nivel ridicat de dificultate. Atunci când ai încredere în propriile forțe pui în mișcare motorul cerebral, gândurile tale, energiile pozitive prin care declanșezi factori motivaționali extrem de puternici. Toată acestea te vor ajuta să îndeplinești ce îți propui.

Apoi, dacă tu nu crezi în tine te aștepți ca alții să creadă?

Asumă-ți întreaga răspundere!

Învață atât din succes cât mai ales din greșeli! Nu da vina pe tot ce mișcă în jurul tău pentru nereușitele tale. Este foarte ușor să arunci pisica în curtea vecinului dar foarte greu să înveți experiențe pozitiv-constructive din eșecuri. Arta progresului nu poate fi înțeleasă fără experiențe de toate tipurile, multe dintre ele sunt necesar a fi dificile, negative, eșecuri de tot felul pentru a putea fi evitate sau pentru a le interpreta corect în viitor.

Ignoră-l pe omul mic

Omul cu un caracter mic, invidios, gelos, care nu are nici un scop înalt în viață va căuta tot timpul să îți pună bețe în roate, să te saboteze să te facă să te simți rău. Îi întâlnești peste tot. Dacă nu îi poți evita înveți să manipulezi pozitiv relația cu ei în favoarea ta, astfel încât să să ajungi unde ți-ai propus.

Ai simțul umorului!

Oamenii sunt atrași în general de persoanele vesele, care au capacitatea să îi destindă. Bineînțeles, nu trebuie să exagerezi, sau să folosești umorul într-un mod grobian. Trebuie doar să îți creezi un mediu plăcut în care să lucrezi, să zâmbești cât mai des posibil și cu siguranță vei fi fericit sau cel puțin mulțumit de rezultate.

Tratează oamenii bine!

Legea compensației funcționează tot timpul. Oricum ar fi ai mai multe șanse să fii plăcut, acceptat, ajutat, să începi o colaborare cu un coleg pe care îl tratezi bine. Gândul și faptele bune atrag bunătatea. Răul și gândurile negre atrag râul. Tu ce îți dorești? Bine sau rău?

Fără scuze!

Scuzele de tot felul nu îți fac decât rău sau foarte mult rău. Scuzele sunt atributele esențiale ale celor care nu reușesc să progreseze, al celor care eșuează.
În locul scuzelor trebuie să apară analiza lucidă a evenimentelor pentru a putea găsi cele mai bune soluții pe viitor.

Reputația contează!

Mai trebuie să cunoști că este foarte importantă reputația pe care o ai la orice loc de muncă. Angajații cu adevărat valoroși au, datorită muncii prestate, o reputație ireproșabilă, sunt recunoscuți de colegii și șefii lor pe scara ierarhică ca fiind persoane implicate, care oferă servicii de calitate și lucrează din greu pentru îndeplinirea obiectivelor.

Alte sugestii

 • Nu pierde timp! Timpul este vital!
 • Rămâi concentrat!
 • Folosește presiunea ca pe un motivator!
 • Atrage oameni extraordinari în jurul tău!
 • Construiește-ți o echipă bună!
 • Lucrează la propria persoană!
 • Lucrează cu integritate! Un om integru doarme liniștit 😉
 • Intră în detalii pentru a-ți duce la bun sfârșit sarcinile de serviciu!
 • Colaborează cu alții!
 • Fii din ce în ce mai competent!
 • Fii indispensabil!
 • Setează-ți scopuri/țeluri înalte!
 • Vezi provocările ca fiind benefice!
 • Rămâi ocupat!
 • Realizează pentru ce muncești din greu!
 • Învață de la oricine!
 • Practică ce ai învățat!
 • Supraviețuiește eșecurilor!

Tot timpul ai gândul bun în minte!

Conștientizează că totul vine din interiorul tău! Rezultatele acțiunilor tale sunt datorate exclusiv a ceea ce ești în prezent, a timpului investit în propria dezvoltare, a gândurilor tale bune sau rele. De acea prima acțiune pe care trebuie să o întreprinzi este aceea de a lucra, înainte de toate, la propria ta persoană.

Mulțumesc! 😇

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here